REVIEW

Kreidler – Eve Future Recall

Jan Luijsterburg | 24 maart 2005

Drie Duitse mannen achter een toetsenbord, dat hebben we vaker gezien. Net als Kraftwerk komt ook Kreidler uit Düsseldorf, maar voor hen geen beats of bliepgeluiden op dit tweede Eve Future album. Eerder weldadig georkestreerde kamermuziek. Uit de computer, dat wel.

Kreidler – Eve Future RecallToen elektronische orgels en later synthesizers of keyboards alweer lang geleden massaal in de handel gebracht werden, werd dit door sommigen gezien als de voorbode van het eind van de traditionele muziekinstrumenten. Je hoefde maar op een knopje te drukken en daar klonk het instrument naar keuze, waarom zou je nog moeilijk doen? De praktijk bleek anders, want instrumenten zijn cool, en keyboards klinken vooral als keyboards.
Hoewel er in de studio natuurlijk massaal met computers gemanipuleerd wordt heb ik nog zelden een CD gehoord waarop elektronica zo nadrukkelijk klinkt als ‘echte instrumenten’: het lijkt er echt van gekomen. Veel harpen, violen, metalen en houten percussie (marimba’s), hoorns en tal van andere instrumenten zijn te herkennen, allemaal uit het doosje.

Waar Kreidler vroeger vooral in het ‘post-rock’ hoekje geplaatst werd, als een elektronische variant op bands als Tortoise en Trans-am, klinkt Eve Future als een dito variant op een gezelschap als Rachel’s, dicht tegen een idioom van de klassieke muziek aanschurkend. Ook in films wordt dit soort sfeermuziek veel gebruikt, bijvoorbeeld door Gabriel Yared. Recall zou ook prima werken met beelden.

De elf stukken klinken allemaal uiterst elegant en weldoordacht. Verwacht geen heftige emoties of iets swingends, Eve beweegt zich rustig schrijdend voort. Instrumentaal, met uitzondering van een stuk dat door ene Valerie in het Frans gefluisterd wordt. Heel sfeervol, aangenaam en uiterst toegankelijk.

Net als de muziek is ook de verpakking een origineel toonbeeld van transparantheid. Je kijkt zogezegd dwars doorheen. De afbeelding hierboven is op de jewelbox gedrukt, en de credits staan op de CD zelf. Papier komt er niet aan te pas. Hoe treffend bedacht.

Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 46:23
Label: Wonder 
Distributie: de Konkurrent 
Website: Kreidler


EDITORS' CHOICE