REVIEW

The Genius Of Coleman Hawkins

Jan de Jeu | 17 maart 2005

Van "The Hawk" of "The Bean", zoals de saxofonist Coleman Hawkins vaak genoemd wordt, kan gezegd worden dat hij in eerste instantie degene geweest is die verantwoordelijk is voor het creeren van het prototype van een voor een jazzband improviserende jazz solist. In die zin heeft hij meer betekend voor het populariseren van zijn instrument dan diens Belgische uitvinder Adolphe Sax.

Coleman Hawkins - The Genius Of Coleman HawkinsDat instrument had voor het zelfde geld overigens een piano of een cello kunnen zijn want dat waren de instrumenten waar hij zich aanvankelijk, op respectievelijk 5- en 7-jarige leeftijd, op concentreerde voordat hij op 9-jarige leeftijd de saxofoon ter hand nam.

Gedurende de eerste tien jaar van zijn carrière speelde hij in verschillende bands terwijl hij zijn eigen stijl ontwikkelde. In de daarop volgende vijftig jaar leidde hij zijn eigen formaties en bleef hij als solist aan de absolute top. Ook al werd zijn hegemonie wel degelijk bedreigd. De eerste keer dat dit gebeurde was in 1933 en het was dezelfde man die zich in de daarop volgende jaren zou ontwikkelen tot zijn grote tegenhanger; Lester Young.

In tegenstelling tot Hawkins, wiens geluid gekenmerkt wordt door een krachtige, volle toon en een rijk vibrato, gebruikt Young veeleer een luchtige alto-achtige, vibratoloze sound die te betitelen is als "cool". De jarenlange rivaliteit tussen beide giganten lijkt voorbij wanneer zij op een gegeven moment samen op de bühne staan van de succesrijke "Jazz At The Philharmonic" concerten.

Volgend op deze concerten brengt Verve "The Hawk" voor een opname tezamen met wat op dat moment wel de huis ritme sectie van deze platenmaatschappij genoemd kan worden; drummer Alvin Stoller en het trio van pianist Oscar Peterson dat verder nog bestaat uit Ray Brown op bas en Herb Ellis op gitaar. In de studio in Los Angeles, California speelt "The Bean" in oktober 1957 op trefzekere, relaxte wijze twaalf standards met een diepe, warme, expressieve en bij vlagen sensuele toon. Zijn inventieve improvisaties - waarin zijn voorliefde voor klassieke muziek doorklinkt - worden op superbe wijze omlijst door de begeleidingsgroep die krachtig ondersteunt zonder dat de afzonderlijke leden ook maar een moment uit het oog verliezen wie hier de ware solist is. Zoals de uit oktober 1939 daterende opname "Body and Soul" het hoogtepunt uit zijn vroege jaren was is "The Genius Of Coleman Hawkins" de belangrijkste plaat uit zijn "tweede carrière". Dat de opname destijds in de vaardige handen van Norman Granz rustte is ook na zoveel jaren bij het beluisteren van deze Duitse re-issue op extra zwaar 180 gram virgin vinyl goed te horen. Een ondubbelzinnige aanrader voor de liefhebber van standards en ballads.


Aanvullende informatie:
Format: 180 gram virgin vinyl Verve MGVS-6033
Label: Speakers Corner Records
Starkenbrook 4
D-24214 Gettorf
Deutschland

Distributeur: Technicom
Tel. 035-6237170


EDITORS' CHOICE