REVIEW

Triosk - Moment Returns

Jan Luijsterburg | 10 maart 2005

Wie dacht dat jazz een uitgekauwd genre is kan ter genezing van een vooroordeel terecht bij dit trio uit Sydney. De muzikanten, samengekomen om hun bewondering voor het Bill Evans trio in de praktijk te brengen, raakten al snel in de ban van modernere invloeden. Het resultaat is een heerlijke kruising tussen geïmproviseerde jazz, minimal music en abstracte elektronische muziek.

Triosk – Moment ReturnsTriosk vond zijn oorsprong in de kennismaking met de CD Loop-Finding-Jazz-Records van Jan Jelinek.
Deze Duitse elektronikaspecialist confronteert hierop zijn ‘cut‘n’click’ laptopgeluiden met samples van oude jazz LP’s. Triosk ging omgekeerd te werk, en wilde haar akoestische instrumenten verrijken met elektronische impulsen.

Hiertoe werd Jelinik gesampled, wat in 2001 leidde tot twee stukken die nu op Moment Returns terug te vinden zijn, onder de welluidende titels `Chrono-synclastic infundibula` en `I am a beautiful and unique snowflake`.


Het contact met Jelinek leidde tot een gezamenlijk album, ‘1+3+1’, en een tournee door Australie. Op het eerste echte Triosk album nemen de leden zelf de muis ter hand, wat pianist Adrian Klumpes, bassist Ben Waples en drummer Laurence Pike in het bezettingsoverzichtje credits voor het instrument ‘loops’ oplevert.

‘Jazz’ is deze muziek meer van klankkleur en mentaliteit dan van conventie. De gebruikelijke opbouw van stukken, een thema afgewisseld met soli, ontbreekt volledig. Het kernwoord is sfeer. Geen melodieen of harmonische ontwikkelingen, maar soundscapes die langstrekken als wolken. Associaties gaan richting het ECM label: welluidend en toch apart.

In de tien stukken staan soms de elektronische, dan weer de akoestische instrumenten op de voorgrond. Het is eigenlijk moderne kamermuziek, zoals die bijvoorbeeld ook gemaakt wordt door gezelschappen als Rachel’s (akoestisch) en Kreidler (elektronisch).

Een interessante en buitengewoon prettige CD (met uitzondering van de pijnlijk hoge frequenties in het openingsnummer), die nogmaals aantoont dat het kruisen van genres mooie vruchten op kan leveren.


Aanvullende informatie:
10 tracks, 39:04
Label: Leaf 
Distributie: de Konkurrent 
Website band: www.triosk.com


EDITORS' CHOICE