REVIEWCastle

Castle Conway 3

Rene Smit | 03 maart 2005 | Castle
My home wants a Castle

Recent heeft Viertron in Barendrecht een edel Brits merk aan hun assortiment toe kunnen voegen. Naast onder andere Musical Fidelity en Meridian voert de importeur nu ook Castle speakers. Castle is een merk dat al eerder op de Nederlandse verkrijgbaar was maar een tijdje verdween. Viertron vond dat het merk uitstekend in hun assortiment paste en na wat onderhandelingen is het merk nu weer voor Nederlandse consumenten beschikbaar.

Caste Conway 3Voor de test werd een stel Conway 3 vloerstaanders beschikbaar gesteld. De vloerstaander komt uit de Classic range en vormt de middenmoot uit het Castle assortiment. Met een prijs van 1495 euro per paar is de speaker concurrerend geprijsd, zeker gezien de afwerking en de keuze uit zwart of maar liefst zeven verschillende soorten echt houtfineer.


Conway 3


Na het uitpakken staat er een slanke vloerstaander in de luisterruimte. De Conway meet 91 x 22 x 27cm, door de klassieke vormgeving lijkt de speaker echter groter dan hij in werkelijkheid is. De recent geteste Polk Monitor 60 speaker nam nagenoeg evenveel vloeroppervlak in beslag, alleen door een andere breedte/diepte verhouding leek deze aanmerkelijk kleiner. Ook de wat donkerder kleur en het volledig gefineerde front zullen hier debet aan zijn. Het gewicht van de Conway 3 is ruim 20 kilo waardoor je de speaker nog net alleen de baas kunt bij uitpakken en plaatsen.

Naar Castle traditie is de Conway 3 voorzien van een instelbare reflexpoort aan de onderzijde van de kast. De ruimte tussen de eigenlijke kast en de voetplaat is met opvulringen aan te passen. Hoe groter de ruimte tussen voet en kast des te heftiger de hoeveelheid laag. Aan de onderzijde is de voet voorzien van schroefdraad waarin meegeleverde spikes passen om een optimale ontkoppeling van de vloer te realiseren. Normaal gesproken wordt de voet door de klant zelf bevestigd, hoewel het er in de praktijk op neer komt dat de winkelier dit voor u verzorgt. In mijn geval had de importeur de boel al bevestigd en gekozen voor de maximale laagweergave.

Castle Conway 3 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c)Het opgegeven frequentiebereik zou nu van 45Hz tot 20kHz moeten lopen. De speaker is voorzien van twee carbon fiber conus basunits met een diameter van ieder 15 centimeter en daartussenin een zijden dome tweeter van 38 millimeter in de welbekende D’Appollito opstelling.

Alle gebruikte units worden door Castle zelf in huis gefabriceerd evenals alle kasten, wisselfilters en andere onderdelen. Een fraaie door de importeur meegestuurde presentatie op cd-rom laat typische Engelse vakmensen aan het werk zien.

De Castle speaker is nog echt een ambachtelijk product en straalt dat ook uit. Je haalt niet alleen een speaker in huis maar tevens een meubelstuk. De speaker is aan de achterzijde voorzien van stevige binding posts die dubbel uitgevoerd zijn zodat de speaker geschikt is voor bi-wiring of bi-amping. Normaal gesproken zijn de aansluitingen doorverbonden met de alom bekende koperkleurige plaatjes maar importeur Viertron had mijn recensie-exemplaren voorzien van korte stukjes luidsprekerkabel wat tegen minimale kosten een duidelijke winst in weergave biedt. Het is trouwens raadzaam om deze "truc" bij elke andere speaker toe te passen! Aanbevolen wordt om minimaal een versterker met 25 tot 150 watt vermogen per kanaal te gebruiken. Het rendement van de Conway 3 is 88dB 1 Watt/1 meter aan een vriendelijke 8 Ohm. Mijn vM MA240 versterker heeft voldoende vermogen in huis om de speakers van stroom te voorzien. Naast stereo kan de Conway 3 ook in een compleet surroundsysteem gebruikt worden, daarvoor heeft Castle bijpassende centerspeakers en subwoofers in het pakket.


EDITORS' CHOICE