Atoll over vijf kanalen


René van Es | 24 februari 2005 | Atoll Electronique

Atoll Electronique is lange tijd vertegenwoordigd in Nederland via Van Diest in Nieuwegein, tot de vertegenwoordiging voor de gehele Benelux werd overgenomen door het Belgische bedrijf Belram. Een reden voor een hernieuwde kennismaking met het merk. Atoll is bekend vanwege de kwaliteit die gekoppeld is aan gunstige prijzen.

In Frankrijk is Atoll al jaren een bekende naam in de audiofiele winkels. De reeks producten loopt van geïntegreerde versterkers tot losse voor en eindversterkers met een vermogen tussen de 50 en 100 Watt per kanaal. Daarnaast heeft Atoll CD spelers en een tuner in het programma. Atoll heeft zich lange tijd uitsluitend beziggehouden met versterkerbouw maar richt zich nu voor het eerst ook op home cinema processing met een recent verschenen processor/voorversterker. In overeenstemming met de achtergrond van Atoll, betaalbare betere audio voor de liefhebber, is het processor board een add-on op de 5.1 voorversterker en gaat audiokwaliteit boven gimmicks. Wat moge blijken uit het onderstaande verslag.

Atoll stereo & home cinema (c) Xingo (c) Xingo (c)

Atoll Electronique is in 1997 opgericht en is 100% Frans. Alle apparatuur wordt ontworpen, geassembleerd en getest in Brécey. Onderleveranciers zorgen voor aanvoer van onderdelen uit alle streken. De chassis komen uit de Haute-Marne, de frontplaten uit de Manche, printplaten uit de Haute-Loire, transformatoren uit de Rhône streek en tenslotte het verpakkingsmateriaal uit de Calvados. Elk apparaat dat van de band komt wordt in vier fases getest voordat het in de verpakking gaat.


Atoll PR5.1

De Atoll PR5.1 is zoals aangegeven een vijf + subwoofer kanaal analoge voorversterker, rechtstreeks afgeleid van de stereo PR200, uitgerust voor de recensie met een DTS/Dolby Digital/Prologic II processorboard. Uiteraard is de versterker geheel toegerust om met het board te werken en gezien de relatief geringe meerprijs zou ik de PR5.1 niet zonder kopen. De voorzijde van de PR5.1 is strak gehouden met een kleine display en uitsluitend druktoetsen. Functies voor bronkeuze, volume, AV of stereo, surround, configuratie, digitaal of analoog in, mute en stand-by. De display laat de bron zien, de stand van het volume, of er gekozen is voor een analoge of digitale ingang en tijdens de configuratie de relevante informatie. De achterzijde kenmerkt zich door een veelvoud aan relaisgeschakelde ingangen. Analoge ingang voor CD, tuner, tape in/uit, aux, VCR en AV (denk aan een satelliet ontvanger), zeskanaal in vanaf DVD én zeskanaal in vanaf SA-CD. Uitgangen voor de frontkanalen zijn dubbel uitgevoerd, center, sub en achter gewoon enkel. Dan zijn er digitale ingangen voor CD, AV en DVD, alle drie uitgevoerd in cinch én Toslink. Twee digitale uitgangen (cinch en Toslink). Als laatste, uitgevoerd in S-Video en cinch, drie ingangen voor beeld met één enkele beelduitgang. Snel uitgeput raken met aansluiten kan haast niet.

Atoll stereo & home cinema (c) Xingo (c) Xingo (c)

Zowel via de druktoetsen op de versterker als via de meegeleverde handige en overzichtelijke afstandbediening laat de PR5.1 zich snel en eenvoudig instellen. Het volume is per kanaal onafhankelijk te regelen (met intern opgewekt signaal) voor de luidsprekers. Voor, achter en center zijn klein of groot instelbaar. Wel of geen sub is in te stellen, aangetekend dat Atoll de voorkeur geeft aan grote luidsprekers (large instelling) en de sub laat meespelen met alle kanalen. De delay is per speaker instelbaar. Front tussen 1 en 5 meter, rear tussen 1 en 9 meter, de sub tussen 1 en 3,4 meter. Steeds in stappen van 20 centimeter. Wie verwacht instellingen aan te treffen voor Hall, Jazz club, Stadium etc komt van een koude kermis thuis. De PR5.1 accepteert AC-3, Prologic II en DTS. Dat is alles. De kantelfrequentie voor sub en satelliet ligt op 80 Hz vast met een 2e orde filter boven de 80 Hz en een 4e orde filter onder de 80 Hz.

Atoll (c) Xingo

In technische zin is bijzonder dat de PR5.1 een 175 VA trafo benut met 20.000 uF afvlakking, wat erg veel is voor een voorversterker. De ingangen zijn alle een vriendelijke 100 kOhm met een gevoeligheid van 500 mV. Het frequentiebereik loopt op de analoge kanalen van 5 Hz tot 200 kHz bij een stijgtijd van 1,5 microseconde. Lekker snel. De interne omzetting van analoog naar digitaal of andersom geschiedt met Burr Brown 24 bit/96 kHz converters. Een Crystal chip op het processorboard voorziet in DTS, MPEG, Prologic II en Dolby Digital decodering. De afmetingen van de kast zijn 440 x 90 x 255 mm en het ding weegt 9 kilo. Tenslotte, Atoll’s zijn leverbaar in zwart en tegen meerprijs met een aluminium frontplaat.

MERK

EDITORS' CHOICE