REVIEWSupra Cables

Supra: betaalbare kwaliteit

Rene Smit | 24 februari 2005 | Supra Cables

Dat het niet altijd high-end met een navenant prijskaartje hoeft te zijn om goede prestaties neer te zetten blijkt als ik Supra Ply 3.4 luidsprekerkabel en LoRad netsnoeren aan de tand voel. In het assortiment van TES Nederland is Supra een merk dat voor constante verkopen zorgt. Met een prijs van circa 12 euro per meter valt Ply 3.4 nog net in het betaalbare segment. Ook een LoRad netsnoer met een prijs van 99 euro voor een compleet afgemonteerd exemplaar van 1,5 meter is gezien de concurrentie alleszins schappelijk geprijsd.

Supra kabels (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) XinDe bekende Zweedse fabrikant Supra begon met kabelproducten in 1976 en heeft duidelijk al een lange bestaansgeschiedenis. Meest bekend van Supra is de Classic serie luidsprekerkabels die in zes uitvoeringen beschikbaar is. Varierend van 1,6 tot 6,0 millimeter doorsnede. Verder is er de Ply serie met drie types en een Rondo serie met eveneens drie types. Top-of-the-bill is Supra Sword. Met die kabel neemt Supra het op tegen diverse high-end kabelfabrikanten; met succes zo blijkt uit diverse buitenlandse recensies.

De geleiders van Supra Ply zijn gemaakt van Tin Plated OFC koper wat (volgens Supra) diverse voordelen biedt ten opzichte van andere geleidende materialen. Zo beschermt het laagje tin de koperen geleiders tegen corrosie en kan het tere muzieksignaal ongestoord door de koperen geleider gevoerd worden. Op de internetsite www.jerving.se is veel technische informatie te vinden over alle Supra kabels en de gebruikte techniek. Naast luidsprekerkabels, interlinks en een enorm assortiment specialistische kabels en stekkermateriaal maakt Supra ook LoRad netsnoeren.

Die zijn zowel afgemonteerd met hoogwaardige stekkers als direct van de rol leverbaar, zodat u zelf een snoer van de gewenste lengte kunt maken. Omdat er steeds meer straling van onder andere mobiele telefoons, Digitenne zenders, magnetrons en nog veel meer producten onzichtbaar in de lucht hangt wordt het gebruik van goed afgeschermde kabels steeds belangrijker. LoRad netsnoeren zijn bij uitstek geschikt vanwege de uitstekende afscherming.


Aansluiten


Luidsprekerkabels worden zonder spades of banaanstekkers geleverd en zijn door mij aan de versterkerzijde voorzien van Sharkwire spades, omdat de vM MA240 versterker geen blanke draad accepteert met een doorsnede van 3,4 mm2. Aan de luidsprekerkant zijn de uiteinden van de kabels blank gemaakt en direct in de aansluitterminals van de Spendor speakers gestoken.

Supra kabels (c) Xingo (c) Xingo (c) XingoDe kabels zijn richtinggevoelig en dienen met de leesrichting van de opgedrukte tekst van versterker naar speakers aangesloten te worden. De kabel heeft een heel lichtblauwe buitenmantel en de twee aders hebben een kleurcodering. De kabel is redelijk flexibel en niet extreem dik zodat hij eenvoudig te verwerken is en door de kleur ook niet opvallend aanwezig op de vloer of langs een plint. De twee geleverde LoRad netsnoeren zijn gebruikt om de standaard netsnoeren van de vM Philips DVD963Sa multispeler en de vM MA240 versterker op te waarderen. Recent heb ik een gescheiden en geaarde audiogroep aan laten leggen zodat maximaal rendement te halen is uit het opwaarderen met netsnoeren.

De versterker wordt rechtstreeks op de aluminium verdeeldoos aangesloten, de speler gaat in een zelfbouw netfilter waar uitsluitend digitale componenten op aangesloten zijn. Proefondervindelijk had ik al vastgesteld dat dit de beste resultaten geeft. Tijdens het aansluiten valt op dat de connectoren van goede kwaliteit zijn en voor een stevige verbinding zorgen. Uiteraard werd vooraf de fase vastgesteld met een multimeter, handig is hierbij de faseaanduiding die Van Medevoort op alle apparatuur met een rode sticker kenbaar maakt. Na het controleren van alle verbindingen wordt het audiorek weer op zijn plaats teruggezet en kan er geluisterd gaan worden.


Luisteren

Supra kabels (c) Xingo (c) XingoDe hierboven omschreven handelingen zijn niet in één keer uitgevoerd omdat dan elke vorm van houvast verdwijnt. Er is begonnen met het wisselen van de, tot dan toe gebruikte, Siltech New York luidsprekerkabels voor de Supra Ply 3.4. Met een winkelprijs van circa 12 euro per meter is de Supra vele malen goedkoper dan de Siltech New York. Ik had dan ook geen flauw idee wat ik van de Ply 3.4 mocht verwachten. Al bij de eerste cd blijkt dat de Supra kabel zich niet hoeft te schamen. De verzamelaar "MTV Unplugged" die in de speler zit laat de diverse livetracks beluisteren zoals ze bedoeld zijn, muzikaal! Natuurlijk is er verschil waar te nemen ten opzichte van de Siltech kabels maar niet op een specifiek punt.

Het knappe is dat de Supra Ply een zelfde coherent plaatje weet te creeren, alleen zijn alle individuele parameters zoals ruimtelijkheid en detaillering een fractie minder. De kabel kent geen echt zwakke plekken maar presteert als een betaalbare versie van evenwichtige kabels uit de hogere prijsklassen.

Na een aantal dagen naar de set geluisterd te hebben met de Supra Ply 3.4 als luidsprekerkabels wordt het tijd om de prestaties van de LoRad netsnoeren te gaan ontdekken. De tot dan toe gebruikte standaard netsnoeren van de vM MA240 versterker en Philips vM DVD963Sa multispeler worden beiden vervangen door LoRad exemplaren. De stap voorwaarts die gemaakt wordt is niet subtiel te noemen, hier is echt sprake van een reuzenstap. Het zo vaak in recensies genoemde gordijn verdwijnt en de weergave wordt een stuk transparanter. De laagweergave wint aan strakheid en is uit meer laagjes opgebouwd. De grijsgedraaide CD "Hell freezes over" van de Eagles laat in het nummer "Hotel California" drum en percussie horen op een manier die ik nog niet kende van Van Medevoort. Het is gortdroog en het onderscheid tussen de diverse trommels is feilloos te volgen. Ook de vleugel die Elton John bespeelt op de track "Don’t let the sun go down on me" van de eerder genoemde "MTV Unplugged" CD wint aan diepte en drive. Het wordt gewoon meer een echte vleugel.


Conclusie


Voor een uiterst betaalbaar bedrag weet Supra met de Ply 3.4 prestaties neer te zetten die een hogere prijsklasse doen vermoeden. De kabel klinkt evenwichtig en laat nauwelijks een steekje vallen. Wil je eenzelfde evenwichtige weergave die ook echt op alle punten beter presteert reken dan op veelvoud van de 12 euro die deze kabel per meter kost. Aanbevolen voor iedereen die een muzikale evenwichtige kabel zoekt, maar niet de hoofdprijs kan of wil betalen. Het LoRad netsnoer was voor mij een nog grotere verassing. Voor 99 euro koop je een netsnoer wat vele malen duurdere exemplaren doet verbleken. Ik heb de beide netsnoeren maar niet retour gezonden richting importeur maar als referentie exemplaren opgenomen in mijn set. Zonder voorbehoud aanbevolen en voor mij persoonlijk de meest betaalbare upgrade in jaren. Super van Supra.Noot van de redactie: Vervanging van standaard netsnoeren door LoRad snoeren en een standaard verdeeldoos vervangen door een Supra MD06 (99 euro) werd door onze content manager (die zeer sceptisch stond tegenover de te bereiken resultaten) achteraf door hem beschreven als: "Dé beste upgrade die ik in jaren heb gedaan".

Importeur:
Viertron
Zuideinde 2
2991 LK  Barendrecht

Gebruikte Hardware: 

 • vM MA240 versterker
 • vM Philips DVD963Sa
 • M-Audio Superdac 2496
 • Clearaudio Champion draaitafel
 • Benz Micro MC20e element
 • Spendor S3 speakers
 • Polk Monitor 30 speakers
 • Spendor C3 centerspeaker
 • Polk FX3i surround speakers
 • Klipsch KSW10 subwoofer
 • Marantz SR4300 surround receiver
 • Bekabeling en accesoires: Siltech ST48G3 interlinks, Siltech New York luidsprekerkabels, Sharkwire subwooferkabel, Master Base dempers, Sharkwire stekkermateriaal, Soundstyle audiorek

MERK

EDITORS' CHOICE