REVIEW

Irving Berlin door Ella Fitzgerald


Jan de Jeu | 03 maart 2005

Halverwege de vijftiger jaren van de twintigste eeuw begint Ella met het opnemen van de songbooks van de grote Amerikaanse songwriters. In die rij kan uiteraard Irving Berlin - samen met Cole Porter één van de weinige Amerikaanse componisten uit die periode die zowel de tekst als de muziek voor een song leveren - niet ontbreken.

Ella Fitzgerald sings the Irving Berlin Song BookDe, als zoon van arme Joodse ouders als Israel "Izzy" Baline in Mohilev, Rusland geboren componist, heeft - ondanks het feit dat hij alleen de zwarte toetsen van de piano gebruikte en iedere song aan een medewerker voor moest zingen omdat hij zelf geen noot op papier kon zetten - tenslotte als geen ander zijn stempel weten te drukken op de Amerikaanse muziek.
Zoals collega componist Jerome Kern eens zei; "Irving Berlin has no place in American music, he is American music". "Alexander`s Ragtime Band" geeft hem in 1911 zijn eerste grote hit en maakt hem op slag wereldberoemd. Ook wanneer hij door zijn successen al snel een gefortuneerd man is blijft hij obsessief doorwerken. Daardoor schrijft hij in totaal circa 1500 songs in zijn lange leven dat eindigt in New York.

Die obsessie met geld en muziek kan voor een groot deel verklaard worden vanuit zijn door armoede getekende jeugd waarin hij op dertienjarige leeftijd als jongste van zes kinderen na het overlijden van zijn vader als straatzanger aan de kost moest zien te komen. Zijn leven lang blijft hij daardoor het maken van muziek associeren met overleven. Klaarblijkelijk met succes want wanneer hij in 1989 overlijdt heeft hij de gezegende leeftijd van 101 bereikt.

De belangrijkste door Berlin geschreven hits zijn terug te vinden op deze in 1958 in Los Angeles, California, USA opgenomen dubbel LP van Ella die Speakers Corner nu op 180 gram virgin vinyl heruitbrengt. "Let`s Face The Music And Dance", "Puttin` On The Ritz", "Cheek To Cheek", "How Deep Is The Ocean", "Isn`t This A Lovely Day" en ga zo maar door. Stuk voor stuk heerlijk in het gehoor liggende songs waarvan het grootste deel naar believen direct meegezongen, geneuried of gescat kan worden. Fitzgerald is groots in het vertolken van de ballads. Op subtiele wijze geeft ze haar eigen interpretatie aan de songs zonder dat de composities geweld aangedaan wordt en hetzelfde kan gezegd worden van de arrangementen van Paul Weston. Norman Granz, die de opname voor Verve maakte, staat garant voor de geluidskwaliteit die ook op deze re-issue mooi bewaard gebleven is. Warm aanbevolen dus want ook al heeft u al één of meerdere songbooks van deze performer in de platenkast staan; van Ella Fitzgerald kan men nooit genoeg in huis hebben.

 

Aanvullende informatie:
Format: 180 gram virgin vinyl Verve MG VS-6005-2
Label: Speakers Corner Records
Starkenbrook 4
D-24214 Gettorf
Deutschland 

Distributeur:
Technicom
Tel. 035-6237170

EDITORS' CHOICE