REVIEWAktyna

Aktyna A.R.I.S dempers

Joop van Nugteren | 13 januari 2005 | Aktyna

Tijdens het beluisteren van mijn set mag ik eigenlijk wel tevreden zijn. Door de jaren heen treedt er een gewenning op hoe CD`s uit mijn repertoire klinken en herken ik de kleinste details van mijn favoriete opnames. Het aansluiten van andere componenten is in mijn hifi keten als verandering direct waarneembaar. Dat wil niet zeggen dat het beter of slechter klinkt, het is anders en vaak ook even wennen. Het blijft een kwestie van smaak. Iedere keer weer is het leuk meegenomen indien er signalen afkomstig zijn van de CD speler die eerder nog nooit zo duidelijk of sterk zijn waargenomen.

Met regelmaat krijg ik materiaal aangeboden voor een recensie voor HiFi.nl. Willem Bisschop van Bissiness kwam onlangs zijn speakers de Sigma SL 15 ophalen waarvan een recensie op deze site te vinden is. Tijdens het inpakken van de Sigma’s zag hij Vibrapods van Crusade Audio onder mijn set staan, die nog steeds een keer terug moeten naar de rechtmatige eigenaar. Niet dat ze onbetaald zijn meegenomen uit de winkel, ook de dempers zijn indertijd aan de tand gevoeld. Willem vertelde dat er een nieuw product op de markt is dat hifi componenten volledig ontkoppelt van hun plek. Zijn laatste woorden na vertrek uit mijn stolpje waren: "ik zal er wel voor zorgen dat er een paar setjes jou kant op komen dan kun je ze eens uitproberen".


Aktyna

Na een paar weken kreeg ik twee cilindervormige kokertjes. Setjes dempers per drie en vier verpakt. Met als opschrift: "A.r.i.s.". Dat staat voor Anti Resonance Interface System. De letterlijk gewichtige busjes zijn aan weerskanten voorzien van een plastic stop, waarachter de zwarte kegelvormen huizen, waarvan op het eerste gezicht de punten in elkaar verdwijnen. Een tekening op de brochure van de Aktyna’s laat zien hoe die constructie in werkelijkheid in elkaar steekt.

A.r.i.s. by Aktyna  (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Met de vermelding dat het geluidsbeeld transparanter, losser en gedetailleerder gaat klinken. Bij het uitnemen van een van de Aktyna ‘s valt meteen de zeer fraaie afwerking op. De uit gewalst stafmateriaal vervaardigde dempers zijn voorzien van een uniek serie nummer. De onderdelen zijn gedraaid op een computer gestuurde draaibank en zijn met zorg met een heel dichte spoed zeer fijn bewerkt, waardoor een heel gladde finish ontstaat. We hebben hier te maken met een product dat niet zomaar in elkaar is gestampt, nee een serieus precisie werkje bestaande uit zeven onderdelen. Waaronder een kegel met houder en een lang schroefwerkje.

A.r.i.s. by Aktyna  (c) Xingo (c) XingoDe uit Belgie afkomstige Aktyna’s zouden volgens de brochure een nuttig effect hebben onder versterkers, CD spelers, sub woofer en speakers. Zelfs bij plasma schermen of beamers schijnt het een positief effect te hebben op de beeldweergave. Omdat bij mij de beamer aan het plafond hangt kan ik dat niet uitproberen. Het geheim van de dempers zit volgens de leverancier in het feit dat de opgenomen trillingen worden omgezet in warmte. In mijn geval had ik de beschikking over zeven dempers die elk 60 kilogram aan gewicht kunnen dragen. Dat komt mooi uit, drie onder mijn CD speler en vier onder de voorversterker. Het plaatsen is simpel. De dempers hebben aan de onder en bovenzijde in het midden een rubberachtig afdichting waar een schroefje achter verborgen zit. Dat rubberachtig materiaal voorkomt het verschuiven van de gladde oppervlaktes tussen demper en componenten.
Op naar de luisterruimte.


Het effect van de dempers


Bij het beluisteren van noviteiten in mijn set is Holy Cole met "The train song" altijd als eerste aan de beurt. Mijn oren hoeven niet gespitst te staan om veranderingen of verbeteringen waar te nemen. Na het beluisteren van een paar nummers van de CD heb ik al een aardige indruk hoe de rest van mijn favorieten zullen klinken. De opgegeven verbeteringen die makers van de Aktyna ’s claimen worden waar gemaakt. Sterker nog de stem van Holy Cole komt niet meer uit de speaker, maar staat er een tiental centimeters voor. De CD "The 50 greatest love songs" van Elvis Presley is het meest verrassend. De mee neuriende background zangers heb ik nog nooit en nergens zo duidelijk waargenomen.

A.r.i.s. by Aktyna  (c) Xingo

Tijdens het beluisteren van diverse nummers ging ik me afvragen wat die dempers onder mijn speakers nog aan extra’s toe zouden kunnen voegen. Dus even de telefoon gepakt en de importeur gebeld. Binnen een aantal dagen kreeg ik nog twee setjes van vier dempers binnen. Er moest wel even naar een oplossing worden gezocht om te voorkomen dat de scherpe spikes van de B&W’ s de dempers niet beschadigen. Een standaard schoteltje, dat ook wel wordt gebruikt om te voorkomen dat spike’ s door het parket boren, bracht de oplossing. Het is zaak goed uit te kijken om de 75 kilo zware speakers op de vier dempers te krijgen, maar met vier handen is het goed te doen. De speakers komen door de dempers ongeveer 5 centimeter hoger te staan.

Wederom was Holy Cole aan de beurt. Wat gebeurt hier? Het geluidsbeeld raakt nog meer doortekent, nog meer spreiding, haar stem nog losser van de speaker. Alle instrumenten lijken vast genageld op hun plaats. Geweldig maar ………. Wat jammer, waarom komt een fabrikant als Bowers & Wilkens niet zelf op het idee om op deze wijze speakerkasten van de vloer te ontkoppelen. Je mag toch op zijn minst verwachten dat de bouwer van zo `n wereld merk iets op de markt brengt dat van te voren grondig is uitgetest. Kennelijk niet, bij de 802N kun je optioneel de wieltjes onder de speakers vervangen door een setje spikes à raison van 450 euro. Dat is op zich al een hele verbetering. Met die wetenschap monteer je als serieus speaker bouwer toch geen wieltjes onder deze kasten. Maar dempers van enig merk en bij voorkeur Aktyna. Of zouden de makers van B&W rekening houden met de vergrijzing van hun huidige product bezitters? Als de ouderdom voor deze hifi liefhebbers zijn intrede doet, waarbij in de meeste gevallen het gehoor minder wordt en de mobiliteit afneemt, kan de 800 serie van de B&W ingezet worden als rollator. In ieder geval fijn dat onze zuiderburen wel meedenken. De Aktyna zijn niet alleen functioneel, ze zijn bovendien een sierraad voor het oog.

Wilt u de dempers zelf uitproberen? Aktyna is verkrijgbaar bij de door Bissiness aangewezen dealers. De dempers verpakt per drie kosten 229 euro en per vier 299 euro. Niet echt een koopje maar wel de uitgave waard.

importeur Benelux voor Aktyna is:
HiFi Conseil Prestige
Av des croix du feu 149
1020 Brussels
tel/fax 00 32 22416070
mail: alainluypaert@skynet.be

kontakt voor nederland (s):
Bissiness
Borgercompagnie 194
9631 TM Borgercompagnie
The Netherlands
tel: +31(0) 652 421324
fax: +31(0)84 8350386
mail: info@bissiness.nl
web: www.bissiness.nl

Gebruikte Hardware: 

  • Mark Levinson 335/380S/390S combinatie
  • B&W 802 N luidsprekers
  • Interlinks puur zilver van Sharkwire

EDITORS' CHOICE