REVIEWB&W

Aldi luidsprekers!?

René van Es | 30 december 2004 | B&W

De advertenties van supermarkt keten Aldi zijn zo aanlokkelijk: een set vloerstaande luidsprekers voor 89,99 euro. Een 3-weg systeem met een groot frequentiebereik en een hoge belastbaarheid. Maar is het ook een koopje en wat mag je aan geluidskwaliteit verwachten. De Aldi aanbiedingen kennende is het wellicht verrassend dus kochten we een set en sloten die thuis aan.


In de doos

Lifetec LT40701 (c) XingoIn de forse doos treffen we twee luidsprekers die er verzorgd uitzien. Netjes afgewerkt met zilvergrijze boven en onderkant, een strak frontje, gebogen zijkanten en beuken (nep) fineer afwerking. Aan de onderzijde grote spikes die de stabiliteit verbeteren. De voetjes en spikes kun je niet verwijderen anders dan door ze eraf te schroeven. De achterzijde toont een bi-wire terminal. De voorkant een soft dome tweeter, twee 130 mm bas/midden weergevers en een reflexpoort. Pas na de luistersessies maak ik de kasten open. Voor en achterzijde is 16 mm MDF, weergevers en terminal zijn ingefreesd, de zijkanten vormen een gelijmde constructie om de kast half rond te krijgen. De weergevers zijn van de eenvoudigste soort. Dunne plastic korven, plastic flensen, kleine magneten maar zien er verder verzorgd uit en zijn magnetisch afgeschermd. De interne bekabeling is stevig en niet flinterdun. Op de terminal zit het filter geschroefd wat erg eenvoudig is met twee luchtspoeltjes, een ferrietkern spoel en een enkele elektrolytische condensator voor het hoog. De reflexpijp bestaat uit karton en plastic. In de kast twee braces ter versteviging en een beetje BAF-achtige demping. Geen apart compartiment voor tweeter, middentoner of woofer. Het is één grote kast. Niet erg want het is geen echte 3-weg maar een 2,5-weg. Meegeleverd zijn twee aansluitsnoeren naast een duidelijke handleiding. Lifetec dat onderdeel is van gigant Medion claimt een frequentiebereik van 35 -20.000 Hz en een vermogen van 120 Watt per speaker. Erg optimistisch. De afmetingen van de kast zijn 900 x 185 x 260 mm (HxBxD). Eenmaal op hun plaats staan er twee speakers die prima ogen.

Een korte opgave van de set voor de LT 40701: een Marantz CD63 SE als loopwerk, een CEC d/a converter, een Van Medevoort MA240 versterker en veel te dure bekabeling in verhouding tot de set. Ter vergelijk ruk ik twee sets Mordaunt Short monitors op stands aan. De “ooit in de uitverkoop 75 euro per stuk kostende” MS902 en het duurdere en grotere broertje de MS912. Toegegeven de prijs van 45 euro per stuk van de Lifetec overschrijd ik daarmee fors.


Muziek

Eerst uitvoerig muziek geluisterd op beide Mordaunt Short systemen terwijl de Lifetec’s elders konden inspelen. Toen de Lifetec aangesloten. Op de tweeter terminals wat een schel geluid teweeg bracht. Snel de kabels op de wooferbussen aangesloten en dat gaat een stuk beter. De verbindingsstukjes tussen woofer en tweeter terminal moet u echt vervangen door een stukje koperdraad! Eliane Elias klinkt verkouden als ze zingt. De bas die sterk aanwezig is op de CD klinkt bescheiden, boemt niet maar is wel eentonig. Een sterk ritmegevoel kan de Liftetec niet ontzegd worden, je wipt onwillekeurig met elk nummer mee. Als Eliane’s stem zakt in toonhoogte neemt het volume eerst af en komt dan weer op normaal niveau. Ik hoor dat met meer CD’s en meer stemmen. Er zit een grote dip tussen het onderste en bovenste stembereik. Dat maakt de speaker ook zo hees. En het leidt ertoe dat ik meerdere keren het gevoel heb dat de bas een andere melodie speelt dan de percussie of een blaasinstrument. Positief is dat de Lifetec net zo makkelijk als een Mordaunt Short het verschil laat horen tussen de interne dac van de Marantz en de CEC dac. Ruimtelijkheid is redelijk, stemmen in een achtergrond koor lopen in elkaar maar het kan erger. De basweergave is zwak en de reflexpoort heeft nauwelijks enige output. Maar het boemt gelukkig niet.

Lifetec LT40701 (c) Xingo

Enya’s CD “The Celts” probeer ik te draaien en dat maakt me niet vrolijk. Weg power, weg emotie, weg drive. Een transistor radio maakt hier nog meer van. Het is kaal en leeg en het stereobeeld miserabel. De muziek is veel te complex voor de weergever en ik zet het snel af. Dan liever Hugh Masekela met “Hope”. Weer die rare volume sprong in de stem. Het lijkt even heel aardig te gaan. Helaas is het hoog veel te hard, is de percussie overdreven aanwezig, is er weinig detail en is er een totaal gebrek aan power waar te nemen. Afzetten hoeft met deze muziek niet. Ik heb ook nog Jennifer Warnes in de aanbieding. Met een erg slissende “S”. Weer een kale, lege weergave die geen recht doet aan de kwaliteit van de CD. De stem van Warnes doet alle moeite om het geheel een positieve draai te geven. Ritme is wederom erg sterk en hoe rustiger (of eenvoudiger zo u wilt) de muziek is, hoe beter het klinkt. Ook draai ik een CD van Jane Monheit. Het openingsnummer gaat heel aardig zolang het bij piano en stem blijft. Verderop zetten bas en percussie in en lijkt het weer of de bas een heel andere melodie speelt. Als de trompetspeler gaat blazen klinkt dat als een saxofoon. Ik overtuig me via het boekje dat het toch echt een trompet moet zijn en ten overvloede speel ik het stuk op een Mordaunt Short waar ik inderdaad een trompet beluister.

Lifetec LT40701 (c) Xingo


Tja

Gezien de lage prijs die Aldi voor een set Lifetec’s LT 40701 vraagt, 89,99 euro is geen geld voor een set vloerstaanders, is het oordeel gematigd. Positief is het uiterlijk van de speakers en de afwerking. Ze zetten de bas niet vet aan en klinken daardoor rustig. Het overbrengen van ritme doen ze als de beste. Maar mank gaat het met stemmen die slissen en een gat vertonen in het middelste bereik. Dat een trompet als een sax klinkt maakt mij ook niet blij. Lage tonen en midden/hoge tonen lopen vaak niet in de pas, wel goedkoop want als je één CD koopt hoor je er twee tegelijk, twee verschillende melodieen met elk een eigen ritme.

Lifetec had er goed aan gedaan een paar euro meer aan het filter te besteden om zo de hoogweergave en het fasegedrag sterk te verbeteren. Een enkele condensator van een paar cent werkt nu eenmaal niet. Dan was het slissen verdwenen samen met de te sterke hoogweergave. Voor eigenaren van micro sets met micro speakers vormen deze kasten ongetwijfeld een verbetering. Voor de kinderkamer zijn ze ook leuk. Wie serieus muziek wil weergeven zal toch dieper in de buidel moeten tasten. Verdubbel het budget van 100 naar 200 euro, kijk goed in het rond, profiteer van een aanbieding en u komt thuis met aanzienlijk betere luidsprekers.

Medion zegt in de handleiding: “Het zijn werkelijk één van de beste Hi-Fi luidsprekers op de markt”. De vervoeging van het werkwoord “zijn” is net zo fout als de stelling!

Lifetec LT40701 (c) Xingo

 

Importeur:
Medion
Helden-Panningen

Gebruikte apparatuur:
Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
C.E.C. DA-53 d/a converter
Van Medevoort MA240 geïntegreerde versterker
Mordaunt-Short MS912
Mordaunt-Short MS902
Lifetec LT 40701 luidsprekers
Alphason Aragon AG60-s LS-stands

MERK

EDITORS' CHOICE