REVIEWPolk Audio

Polk Audio Monitor serie

Rene Smit | 30 december 2004 | Polk Audio

Misschien wat overmoedig geworden door het recenseren van de Mission E82 vloerstaande speakers zeg ik nu "ja" op het aanbod van importeur Bissiness om een complete Polk surround set te bespreken. Op papier wordt een keuze gemaakt, echter tijdens de VAD 2004 zie ik de gekozen speakers in levende lijve en besluit ik om de komende levering toch wat aan te passen. Wanneer ongeveer twee weken later de spullen worden afgeleverd slaat me bij het zien van het aantal en het formaat van de dozen toch weer de schrik om het hart.

Ik mag me gelukkig prijzen over een ruime MPV te beschikken, anders had ik nooit alle dozen in één keer vanaf mijn werkadres naar huis kunnen vervoeren. Wat is er dan allemaal in de auto geladen zult u zich afvragen. Wel het volgende: een set Monitor 60 vloerstaanders voor front, een CS2 centerspeaker, een PSW10 subwoofer en een set Monitor 30 speakers voor de surroundkanalen. Na thuiskomst, sjouwen en uitpakken blijft een dusdanig groot aantal lege dozen over dat ik de zolderetage van mijn schoonouders als opslagruimte moet gebruiken. Gelukkig zijn ze gaarne bereid te participeren in de hobby van hun schoonzoon. Zo blijft bovendien thuis de goede vrede bewaard omdat er niet op de meest onmogelijke plaatsen dozen staan. Genoeg gezeurd, laten we eens kijken wat we nu eigenlijk in huis gehaald hebben.


De monitor serie


De Monitor serie van Polk Audio is nieuw en beschikbaar sinds oktober 2004 en was voor het eerst te zien op de afgelopen VAD show te Veldhoven. Volgens Polk Audio is het de hergeboorte van de klassieke Monitor serie. De serie biedt een kwaliteitsproduct gekoppeld aan een hoog prestatieniveau voor zowel muziek als (meerkanaal) filmweergave. Dit alles wordt, aldus Polk Audio, gerealiseerd tegen een uiterst aantrekkelijke prijs. De prijzen zien er inderdaad aantrekkelijk uit, voor wat betreft de prestaties zullen we daar later op terug komen.

Polk Monitor series

Uit de uitgebreide reeks, bestaande uit drie vloerstaande speakers, twee monitors, twee centerspeakers en twee subwoofers, is een keuze gemaakt gebaseerd op de beschikbare ruimte in de kamer. De Monitor 60 is de middelste vloerstaander uit de reeks, inclusief voeten is de speaker nog net geen meter hoog. De breedte is 18 centimeter en de diepte 33 centimeter. Door de afmetingen is de Monitor 60 een slanke vloerstaander die relatief weinig plaats in neemt, een compacte monitorspeaker met stand neemt evenveel ruimte in al oogt die misschien wat minder massief.

De Monitor 60 is voorzien van drie midden/laag units van 13 cm en een 2,5 cm fabric dome tweeter. Ook is de speaker voorzien van een baspoort die de lucht naar voren blaast. Dat is prettig omdat de speaker dan redelijk dicht bij de achterwand geplaatst kan worden zonder problemen met de laagweergave te krijgen.

Polk Audio Monitor Serie (c) Xingo (c) Xingo (c) X

Net als alle andere speakers uit de Monitor reeks is de 60 magnetisch afgeschermd zodat de speakers ook vlakbij een televisie of andersoortig beeldscherm te plaatsen zijn. Speakers uit de monitor reeks zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en kersen en achter de afneembare frontdoeken is een aluminiumkleurig paneel te vinden waarin de luidsprekerunits bevestigd zijn. Zonder de frontdoeken heeft de reeks een bijzondere Hightech uitstraling, zeker in combinatie met de vaste aluminiumkleurige voetjes waarmee de vloerstaanders uitgevoerd zijn. Jammer is dat deze voetjes niet verstelbaar zijn om de speaker op een ongelijke vloer stabiel op te stellen. Aan de andere kant, voor de 399 euro die de Monitor 60’s per stuk kosten kun je niet alles verwachten. De afwerking overstijgt al de gevraagde prijs.

Polk Monitor series

Heel belangrijk in een meerkanaalsopstelling is de centerspeaker, binnen de Monitor reeks is er keus uit twee exemplaren te weten CS1 en CS2. Na enig meetwerk vooraf bleek de CS2 net te passen onder mijn Philips Matchline breedbeeldtelevisie en werd er dus voor dit grootste type gekozen. De CS1 en 2 hebben beide dezelfde vormgeving waarbij één van de lange zijden voorzien is van een knik waardoor de speaker schuin naar boven kan afstralen wanneer de speaker onder een beeldscherm geplaatst is. Een handige en doordachte feature! Beide centerspeakers beschikken over dezelfde 2,5 centimeter fabric dome tweeter. De CS2 is voorzien van grotere midden/laagunits te weten twee stuks van 16,5 centimeter. Alle in de Monitor serie gebruikte units zijn zoveel mogelijk identiek wat zorgt voor een bijzonder homogeen surroundgeluid.

Polk Monitor seriesTer ondersteuning van het laag (vooral bij films) is een subwoofer meegeleverd. Wederom is er keus uit twee exemplaren. De type aanduidingen PSW10 en PSW12 geven, in inches, aan wat het formaat van de gebruikte unit is. Gezien de afmetingen van mijn woonkamer en ervaring met andere subwoofers heb ik gekozen voor de PSW10. De subwoofers beschikken over eenzelfde afwerking als de overige speakers uit de Monitor reeks en zijn voorzien van een aluminiumkleurig front. In tegenstelling tot de normaal door mij gebruikte Klipsch KSW10 subwoofer is de speaker van de PSW10 naar voren gericht en niet naar de vloer. De baspoort straalt ook naar voren af, zodat de sub dicht bij de muur te plaatsen is. De PSW wordt ontkoppeld van de vloer met vast aangebrachte rubber voetjes. Die zorgen ervoor dat burengerucht tot een minimum beperkt blijft, niet onbelangrijk wanneer je ’s-avonds nog een filmpje wilt kijken………. De PSW10 beschikt over een versterker van 100 watt en heeft een frequentiebereik van 25Hz tot 200Hz. Aansluiten kan parallel aan de hoofdluidsprekers of via een pre-out vanaf de voorversterker. De bovengrens tot waar de PSW10 meeloopt met de hoofdluidsprekers kan ingesteld worden vanaf 80Hz tot 200Hz. Het is het mogelijk de fase 180 graden te draaien.

Polk Monitor series

De laatste doos die uitgepakt wordt bevat twee Monitor 30 speakers. In de volksmond zullen dit boekenplankspeakers genoemd worden maar het is niet aan te raden ze ook op die manier op te stellen. De speakers hebben het formaat van een forse schoenendoos en zijn standaard voorzien van een ophangbeugel aan de achterzijde. In combinatie met twee rubberdoppen zorgt de beugel voor voldoende afstand tot de achtermuur om de basreflexpoort ongestoord zijn werk te laten doen. Weer vinden we weer de dezelfde tweeter en in dit geval één 13,3 centimeter midden/laagunit. Genoeg over de speakers het wordt tijd om de boel te gaan aansluiten.

MERK

EDITORS' CHOICE