REVIEWRotel

Rotel receiver en DVD speler

Bjorn Mateijsen | 09 december 2004 | Rotel

Rotel heeft een rijke historie opgebouwd in zowel de hifi- als home-cinema wereld. Inmiddels timmert Rotel al meer dan veertig jaar aan de weg met het fabriceren van audio en (de laatste jaren) video-apparaatuur van hoogwaardige kwaliteit. Die componenten dienen in ieder geval goed ingepakt te worden, zodat ze absoluut onbeschadigd aankomen bij hun eindbestemming: de nieuwe eigenaar. Toch kom ik iedere keer weer terug op deze mening als ik de componenten, en dan met name diegenen die een flink aantal kilo’s wegen, weer 2 trappen op heb gedragen naar mijn HT-zolder. Even gebroken, zowel letterlijk als figuurlijk, plof ik in de luie stoel en staar naar de twee grote dozen waarin respectievelijk de Rotel A/V receiver RSX 1056 en de RDV1060 universele speler zitten.

Als er nieuwe componenten ter recensie binnenkomen, ontspint er bij mij een inmiddels heel bekend ritueel: voordat er begonnen wordt met luisteren, wordt namelijk eerst de volledige handleiding van het betreffende component gelezen, zodat zowel de installatie als de calibratie in principe geen problemen hoeven op te leveren. Wanneer ik de handleiding lees van de Rotel RSX 1056 A/V receiver word ik langzaam steeds nieuwsgieriger, want ondanks dat dit de kleinste telg is van het merk, heeft men aan dit produkt veel aandacht besteed: 17 kilo schoon aan de haak weegt deze A/V receiver, waarbij de hoogwaardige voeding waar Rotel immers nooit op beknibbelt, het grootste deel van dit gewicht op zich neemt. We tellen in totaal 5 versterkte kanalen die volgens de gegevens 75 watt per stuk zouden moeten leveren aan 8 ohm. Overigens levert deze receiver in stereo minimaal 100 watt per kanaal aan 8 ohm.

De RSX 1056 A/V receiver kan uitgebreid worden met een tweekanaals eindversterker, aangezien de surround processor wel is ingericht voor een achtkanaals surround opstelling. Naast de standaard Dolby Digital en DTS 5.1 decoding kunnen in een achtkanaals opstelling ook de DD-EX en DD-ES formaten gedecodeerd worden. Verder vinden we de formaten Dolby Prologic IIx, DTS 96/24 en HDCD aan boord. Er is zelfs een MP3 decoder ingebouwd. In deze test is gekozen voor de RDV1060 middenklasse DVD en DVD-audio speler als bron. Net als in de RSX 1056 A/V receiver heeft de RDV1060 D/A converters gekregen van Crystal, oftewel Cirrus Logic, met als grootste verschil dat deze in de DVD/ DVD-Audio speler een resolutie van 24 bit/ 192 khz hebben gekregen, zodat de volledige resolutie van DVD-Audio weergegeven kan worden.

Rotel RSX1056 + DV1060 (c) Xingo (c) Xingo

In de Rotel RDV1060 missen we eigenlijk alleen SA-CD; in tegenstelling tot veel universele DVD-spelers heeft Rotel duidelijk een keuze gemaakt om DVD-A te plaatsen. Verder bezit deze DVD-speler een speciale uitgang voor CD en ook een progressive scan optie, die zowel voor NTSC als PAL aanwezig is. Helaas accepteert mijn scaler voor de Barco 808 CRT geen progressive input, zodat deze niet getest kon worden. Als we kijken naar de aansluitingen, merken we op dat naast een component video-uitgang tevens een scart-uitgang, alsmede s-video en composite aanwezig zijn. Zowel een optische als een coaxiale digitale uitgang zijn aanwezig. Met de 12 volts trigger kan de DVD-speler eenvoudig worden geschakeld met de A/V receiver, zodat de apparaten gelijktijdig aangezet kunnen worden. Het is nu alleen een kwestie van aansluiten, instellen, calibreren en fine-tunen, een proces dat vaak onderschat wordt. Opmerkelijk is ook de analoge stereo uitgang met afzonderlijke DA convertors voor CD weergave.


Aansluiten en Instellen


De A/V receiver wordt aangesloten met een Van Den Hul 75 Ohm coaxiale interlink op de Rotel RDV1060 dvd-speler, waarbij de analoge aansluitingen voor DVD-Audio met 6 Eichmann Six eXpress interlinks worden aangesloten op de ext-in van deze Rotel A/V receiver. Daarna worden mijn Boston Acoustics luidsprekers aangesloten, waarbij de frontstage is bekabeld met Eichmann Six en de surrounds met Oehlbach luidsprekerkabel. Het afmonteren van de luidsprekerkabels met banenen of spades is bij deze A/V versterker onontbeerlijk, aangezien de luidspreker-terminals dicht bij elkaar zijn geplaatst. De RSX 1056 A/V receiver wordt eerst met de bijgeleverde netkabel aangesloten tijdens de inspeelperiode. Later wordt deze kabel echter vervangen door een een Van Den Hul Mainstream afgemonteerd met Furutech Shuko en Marinco stekkers. Ook aan het analoge luisterplezier is gedacht: hiervoor staat ter beschikking een Acoustic Solid Small Machine met RB600 toonarm en Benz Ace medium output element. De platenspeler is aangesloten op een phono-voorversterker van Trigon, de Vanguard II.

Als referentie een Meridian 586.2 v2 A/V processor, aangesloten met Eichmann eXpress Six interlinks op een Tag McLaren 5 x 100R eindversterker. Beide componenten zijn bekabeld met Van Den Hul Mainsstreams met Furutech Shuko en Marinco stekkers. Deze componenten staan in het DHZ clamprack. Voor het beeld is de Rotel RDV1060 DVD-speler middels een component video-kabel aangesloten op de Immersive Holo 3D scaler/de-interlacer met Faroudja DCDi. De scaler wordt middels een analoge 5x BNC verbinding aangesloten op de Barco Data 808s CRT projector.

Rotel RSX1056 + DV1060 (c) Xingo

Het instellen verloopt voorspoedig, aangezien de menu-structuur van beide componenten overzichtelijk is ingedeeld. De RSX-1056 heeft een lipsync functie, afzonderlijk instelbaar op elke AV ingang, door Rotel ‘group delay’ genoemd, waardoor de vertraging die wordt opgelopen bij het deinterlacen en scalen van het beeld naar de Barco 808 CRT ondervangen kan worden. Het afstellen van de ‘time alignment’ functie gaat eenvoudig door de afstanden van de luidsprekers ten opzichte van de luisteraar in te vullen. Echter bij de RDV1060 wordt van de gebruiker verlangt om millisecondes in te vullen in plaats van afstanden, wat enig rekenwerk verschaft.

MERK

EDITORS' CHOICE