Backes & Müller Sigma SL-15

Joop van Nugteren | 09 december 2004 | Backes & Müller

Toen mij een aantal weken geleden gevraagd werd of ik interesse zou hebben om een paar Backes & Müller Sigma’s te willen recenseren had ik eerlijk gezegd geen flauw idee wat voor product de luisterruimte in gedragen zou worden. De naam klonk mij Duits in de oren en vaag herinnerde ik mij opmerkingen van een collega die over B&M speakers sprak. Meer niet, dus met een blanco lei bleef ik wachten tot de Sigma SL15 in de kamer stond te pronken. En hoe, de naam Backes & Müller gaat niet meer weg uit mijn hoofd.


Sigma SL15


De ranke één meter hoge trapeziumvormige Sigma SL15 is in 2002 in Nederland geïntroduceerd. De makers hebben zich ten doel gesteld een luidspreker te ontwikkelen die zich aan iedere ruimte aanpast. Een ingenieus systeem meet tijdens de basweergave de tegendruk van de woofer die aan de zijkant van de speakerkast gemonteerd is. De terugkomende reflex past het uitgestuurde vermogen van de versterker aan op de ruimte waarin de speaker is geplaatst. Aan de voorkant van de kast vinden we in een 6 mm dik aluminium front een ringradiator tweeter en een vijf inch grote middentoner. Op de achterzijde van de speaker zien we gemonteerde versterkers. Met boven de koelribben drie draairegelaars die naar eigen smaak kunnen worden ingesteld voor hoog, midden en laag. Onder de koelribben bevinden zich twee schakelaars, één voor power en één voor stand-by.

Backes & Müller Sigma SL-15j (c) Xingo

Indien de speaker gedurende een aantal minuten geen signaal van de cd/voorversterker ontvangt dan schakelt hij automatisch uit en doven de blauwe LED’s aan de voorzijde. Inputs voor zowel gebalanceerde als voor cinch verbindingen maken het uiterlijk af. Een klein minpuntje van de Sigma’s zijn de nogal fel brandende LED’s. De importeur vertelde mij desgevraagd dat er optioneel een dimmer voor de lampjes leverbaar is. Vind je de standaard kleuren zilvergrijs of zwart niet in je interieur passen? Geen probleem, de speakerkast kan door de fabrikant in iedere gewenste Ral kleur worden gespoten. Voor het samenstellen van een High-End 5.1 surround opstelling kent B&M de Surround Line, die bestaat uit vier van die sprankelende jongens, bijgestaan door een actieve subwoofer en een center CR9.

Gaan we iets dieper in op de techniek dan heeft de Sigma SL15 heel wat te bieden voor de prijs van 2899 euro per stuk. Een 3-weg actief systeem met door sensoren gecontroleerde stroomtoevoer naar de 10 inch woofer. In totaal vinden we per kast 300 watt bij 4 ohm. Het vermogen wordt naar de drie units verdeeld, 60 watt naar de 1 inch Ring radiator tweeter, 60 watt naar de 5 inch middentoner en het resterende vermogen, waar aanspraak op gemaakt kan worden, van 180 watt blijft voor de woofer gereserveerd. Na demontage van de koelplaat achter de speaker is het eerste dat opvalt de zeer zware ringkern trafo, verbonden met de V-MOS-FET versterker techniek, vergezelt met het actieve filternetwerk met tijdcorrectie.


Opstelling


Backes & Müller Sigma SL-15j (c) Xingo (c) Xingo (De foto geeft een indruk van de normale luisterruimte. De rechter speaker staat ongeveer twee meter van de zijmuur met als obstakel een open haard. De linker speaker heeft het iets moeilijker, want die staat maar 60 cm van de zijmuur. Voor de aansluiting zijn per speaker twee kabels nodig. Een netsnoer om de versterker in de Sigma te voeden en een signaalkabel, waarbij gekozen mag worden uit een gebalanceerde kabel of een coax. Ik koos bewust voor gebalanceerd omdat de kabel vrij lang moet zijn en ik met gebalanceerde verbindingen goede ervaring heb. De twee tuimelschakelaars worden ingeschakeld, een voor de stand-by en de andere voor automatische uitschakeling van de versterker.

Een groen lampje laat zien dat de versterker in verbinding staat met het lichtnet. Nadat de play-knop van de CD-speler is ingedrukt, zijn er een aantal relais hoorbaar, gevolgd door het oplichten van de blauwe LED’s aan de voorzijde van de speakers waarna het signaal hoorbaar wordt. De drie knopjes achter op de speakers voor laag/midden/hoog komen voor de linker speaker goed van pas. Ondanks dat de basunit zelf een corrigerende functie heeft moet de volumeknop van de bas van 50 naar 30 procent uitsturing worden teruggedraaid.


EDITORS' CHOICE