REVIEW

Organum Dominicum

Jan de Jeu | 11 november 2004

"The Dutch German Legacy" verwijst naar een periode waarin Nederlandse organisten en componisten, aangetrokken door grote Romantici als Brahms en Reger, naar Duitsland en Oostenrijk trokken. Enkelen, zoals de componisten Jan Willem Brandts-Buys, Gerard Bunk en Samuel de Lange jr., bleven daar ook wonen en werken.

Organum DominicumBunk en de Lange jr. kenden Reger goed en zowel de Lange jr. als Brandt-Buys waren grote bewonderaars van Johannes Brahms. De op deze schijf samengebrachte werken van genoemde componisten bieden een goed overzicht van de verschillende traditionele en moderne invloeden die Nederland en Duitsland ondergingen rond de eeuwwisseling, zo schrijft Leo van Doeselaar - zelf als Nederlander les gevend aan de Berlijnse Universität der Kunste - in het begeleidende booklet.

Van Doeselaar bespeelt het Sauer orgel in de Berliner Dom. Met zijn 113 registers en meer dan 7000 pijpen werd dit uit 1905 daterende romantische "orkest orgel" in die tijd gezien als het equivalent van een symfonie orkest. Het toch al hoge Sauer orgel in deze Dom is, om zowel visuele als klankmatige redenen, hoger geplaatst dan over het algemeen gebruikelijk is. Het is opgebouwd in meerdere niveaus en veel pijpen bevinden zich in het hoogste gedeelte tegen de achterwand teneinde het gevoel van afstand te vergroten voor die registers die zouden moeten klinken als "komend van verre".

Om de klank van die kleinste en zachtst klinkende pijpen toch op te kunnen nemen op een wijze waardoor de klank in balans is met de andere secties moest de opnamemicrofoon zo hoog mogelijk geplaatst worden. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van een speciale carbon fiber stok van circa 15 meter lang die vervolgens in een microfoonstandaard geplaatst werd. Dit was overigens niet de enige hindernis die het opnameteam - gevormd door producer T A Diehl en balance engineer Oscar Meyer - nemen moest om in april 2002 deze opname te kunnen maken. Omdat de kathedraal overdag voor het publiek geopend is moesten de opnames namelijk gedurende de nachtelijke uren gemaakt worden. Bijkomend voordeel daarvan was wel dat er op dat tijdstip geen Berlijns verkeerslawaai tot de opnameruimte door kon dringen.

Die opname is gemaakt met state of the art apparatuur. Hij geeft op natuurlijk dynamische, imposante wijze de mooie donker getoonde klank van het orgel weer en bij het starten van de schijf is goed te horen hoe de luisterruimte ‘geladen’ wordt met de akoestische ruimteafbeelding van de Dom. Ook aan het boekwerkje dat de (SA)CD vergezelt is de nodige aandacht besteed. Diegenen die behoefte hebben aan meer informatie - over de Dom, het Sauer orgel of de opgenomen werken - kunnen via het onderdeel "library" van www.northwestrecords.com - de site waar de SACD tevens te bestellen is - enkele interessante artikelen downloaden.


Aanvullende informatie:

Format: (Hybride) SACD NWC 204089
Label: NorthWest Classics
P.O. Box 110
3890 AC Zeewolde
The Netherlands
Tel. +31 36 5235533
Email: northw@kompascd.nl
Website: www.northwestrecords.com






EDITORS' CHOICE