REVIEW

A Date With Elvis

Jan de Jeu | 18 november 2004

Wat doe je als platenmaatschappij wanneer één van je meest populaire zangers voor twee jaar naar het buitenland vertrekt om daar zijn militaire dienstplicht te vervullen en zodoende niet in staat is om nieuwe plaatopnamen te maken? In het geval van Elvis Presley, die in 1959 in Duitsland verblijft, ligt het antwoord van RCA voor de hand; breng één of meerdere LP’s uit met daarop reeds eerder opgenomen materiaal. De eerste LP die op deze wijze gelanceerd wordt terwijl sergeant Presley zich in Germany voornamelijk bezighoudt met het ontmoeten van andere celebrities is "For LP Fans Only". Later in hetzelfde jaar volgt "A Date With Elvis".

A Date with ElvisDe voorkant van de uitklaphoes biedt de naar de terugkomst van "The King" verlangende fan een grote foto van de breed lachende Elvis in uniform met daar onder drie kleine foto’s. Binnenin een kalender van 1960 waarop de datum aangegeven is waarop het idool weer naar de USA terug zal keren; voor die tijd heel bijzonder.
Net zo bijzonder zijn de opnamen die op deze LP te vinden zijn; nummers die veelal wel op single, maar nog niet op LP een plek gevonden hebben.
Opmerkelijk is verder dat het materiaal ouder is dan dat wat er op eerdere RCA LP’s te vinden is; oude SUN opnamen en de eerste RCA sessies.
Daardoor wijken repertoire en presentatie af van wat de fan op dat moment van Presley kent of verwacht; het is minder gepolijst waardoor het opwindender en levendiger aandoet.

Elvis zingt niet alleen maar speelt ook zelf gitaar en hij wordt onder andere begeleid door de vocalen van The Jordanaires, de lead guitar van Scotty Moore, de bass van Bill Black en de drums van D. J. Fontana.

Het eerste van de in totaal tien nummers, "Blue Moon Of Kentucky", is zo’n oude SUN opname uit juli 1954 – de periode waarin Elvis bekend stond als "The Memphis Flash"en "The Hillbilly Cat" - en eerder uitgebracht als achterkant van de single "That’s Allright". Het is een echt rockabilly nummer net als het uit de film "Jailhouse Rock"afkomstige "You’re So Square Baby I Don’t Care", "Milkcow Blues Boogie", Baby Let’s Play House", "Good Rockin’Tonight" en het uit de film "Love Me Tender" afkomstige "We’re Gonna Move". In al deze nummers heeft Scotty Moore een belangrijk aandeel. De overige nummers zijn ballads waarbij de uitsmijter "I Forgot To Remember To Forget" de meeste indruk maakt. In "Young And Beautiful"- afkomstig uit de film "Jailhouse Rock"- wordt Elvis begeleid door The Jordanaires. Het nummer doet me denken aan "Love Me Tender" en het is vreemd dat het nooit een echte hit geworden is. Ook in "I Want To Be Free" zijn The Jordanaires te horen.

De totale LP duurt slechts 23 minuten. Desalniettemin een echte aanrader voor wie de ‘ware’ Elvis kan waarderen.

Aanvullende informatie:
Format: 180 gram virgin vinyl RCA LPM-2011
Label: Speakers Corner Records
Starkenbrook 4
D-24214 Gettorf
Deutschland 

Distributeur: Technicom
Tel. 035-6237170


EDITORS' CHOICE