REVIEWMission

Mission E82 Elegante - Elegant in antraciet

Rene Smit | 04 november 2004 | Mission

Zonder het aan mijn vrouw te vertellen heb ik met TES Nederland, de importeur van Mission luidsprekers, afgesproken een set E82 luidsprekers te recenseren. Gewend aan het regelmatig wisselen van apparatuur en speakers is ze inmiddels wel. Echter tot op heden heb ik het recenseren van speakers kunnen "beperken" tot monitorluidsprekers, die plaats konden nemen op mijn eigen Target stands. Om er voor te zorgen dat de tolerantiegrens niet overschreden wordt en de huiskamer leefbaar blijft. De E82 van Mission lijkt zelfs niet op een monitor speaker met zijn afmetingen van 956x300x334mm. Het is een slanke vloerstaander die nagenoeg evenveel ruimte inneemt als een monitor op een stand maar wat massiever oogt.

Mission E82Als TES de speakers thuis komt afleveren en mijn vrouw twee meer dan forse dozen binnen ziet dragen schrikt ze zich compleet te pletter. De leverancier probeert haar gerust te stellen met de mededeling dat de speakers gewoon bijzonder goed verpakt zijn en dat het gebruikte verpakkingsmateriaal een groot gedeelte van het volume voor zijn rekening neemt. Ze lijkt niet helemaal overtuigt maar geeft hem het voordeel van de twijfel……………. Als de kinderen eenmaal naar bed zijn begin ik direct met het weghalen van mijn eigen speakers en stands om plaats te maken voor de E82’s. TES adviseerde mij om de speakers op dezelfde plaats neer te zetten en alleen iets in te draaien in plaats van de speakers recht vooruit te laten stralen. Zodra de ruimte is gemaakt gaat de eerste doos open en na het verwijderen van grote stukken schuimplastic staat een toch wel imposante speaker op het kleed. Wordt het overnachten in de schuur of komen de speakers door de ballotage. Gelukkig is het laatst het geval en kunnen ze de komende weken blijven staan.


E82 Elegante


De E82 is de één na grootste telg uit de volledig nieuwe Elegante serie, een productreeks waarmee Mission een nieuwe doelgroep hoopt te bereiken. Zowel qua prijs als uiterlijk wordt een andere weg bewandeld door Mission. Men heeft de super high-end Pilastro speakers in het assortiment, maar dat is meer een statement dan een omzetmaker. Natuurlijk is een gedeelte van de opgedane know how van de Pilastro wel degelijk doorgesijpeld naar de Elegante serie. Naast de vloerstaande E82 zijn er in de serie nog twee monitor speakers, de E80 en de E81, een grotere vloerstaander type E83, een E8C centerspeaker en twee actieve subwoofers onder de naam E8AS1 en E8AS2. Naast complete pakketten voor 5.1 en 6.1 opstellingen, inclusief de benodigde muurbeugels of stands, levert importeur TES Nederland de speakers ook per stuk. Dat geldt voor alle speakers dus ook voor de E82 en E83, zodat een meerkanaals systeem opgebouwd kan worden bestaande uit bijvoorbeeld vijf identieke speakers en een bijpassende subwoofer.

Alle types hebben een uniforme vormgeving gekenmerkt door een taps toelopende achterzijde en een fraaie uit zeven laklagen bestaande afwerking. De zeven laklagen worden aangebracht op een materiaal genaamd Grania, een gepatenteerd materiaal bestaande uit een combinatie van MDF en spaanplaat dat voor een extreme stijfheid zorgt en een hele hoge interne demping. Het zou de kleuring van de speakers moeten minimaliseren en een hoge helderheid bewerkstelligen.

Mission E82Ook de luidsprekerunits zelf zijn bijzonder. Voor de weergave van het midden en laag wordt gebruik gemaakt van de in eigen huis ontwikkelde Paramid-S units. De units zijn opgebouwd uit een sandwich constructie van een lichte aramid fiber binnenkern met optimale demping en een buitenzijde van hard gelakt papierpulp wat voor de nodige stijfheid moet zorgen. De tweeters zijn van het type Viotex-S, een lichtgewicht fabric dome met een uitstekende interne demping en volgens opgave van Mission een rechte frequentiekarakteristiek tot 36kHz. Daardoor zouden de speakers bijzonder geschikt zijn voor de weergave van de nieuwe High Resolution bronnen zoals SA-CD en DVD-Audio. In de E82 wordt er gebruik gemaakt van vier woofers van elk 110millimeter, een identieke middentoner en een 25millimeter tweeter. Aan de achterzijde bevinden zich twee kleine basreflexpoorten en de bi-wire aansluitterminals. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 48Hz tot 30kHz en het rendement ligt op 90dB. De totale kastinhoud is 23 liter.

De afwerking van de speakers is hoogstaand wat ook verwacht mag worden voor een prijs van 1499 euro per stuk. Standaard wordt elke speaker afgeleverd met een set spikes die op twee manieren in de vloerplaat geschroefd kunnen worden. De ene zijde is puntig en de andere kant is stomp, zodat de E82 op elk vloeroppervlak geplaatst kan worden zonder de boel te beschadigen. Naast de spikes zit in elke doos ook een speciale stofdoek om de fraaie, alleen in antraciet hoogglans verkrijgbare lak stofvrij te houden en een duidelijke handleiding betreffende aansluiten en plaatsen van de speakers. De zwarte frontdoeken kunnen in zijn geheel verwijderd worden waardoor de indrukwekkende batterij luidsprekerunits zichtbaar wordt.

Genoeg over uiterlijk en techniek, het wordt tijd de boel aan te sluiten.

MERK

EDITORS' CHOICE