REVIEW

Holly Cole Trio; Don’t Smoke In Bed

Jan de Jeu | 14 oktober 2004
De CD versie van dit album is in 1993 op de markt gekomen en bij mijn weten is het de eerste CD die de bekendheid van het trio destijds uitbreidde tot ver over de grenzen van hun vaderland Canada. Eraan voorafgaand heeft de groep nog twee CD`s gemaakt; in 1991 de door verzamelaars inmiddels hoog gewaardeerde CD "Christmas Blues" en in 1992 "Blame It On My Youth". In die tijd wordt het trio, naast Holly, gevormd door pianist Aaron Davis en bassist/percussionist David Piltch. Alle latere CD`s staan uitsluitend op naam van miss Cole en David Piltch werkt nog slechts incidenteel met haar. 
Aaron maakt echter tot op heden nog steeds deel uit van de begeleidingsgroep van deze diva die niet alleen jazz, maar ook blues, country en pop tot haar repertoire rekent.


Holly Cole Trio - Don`t Smoke in BedHolly Cole is de enige zangeres waarvan ik iedere nieuw verschijnende schijf ongezien/ongehoord aanschaf. Daarin ben ik nog nooit teleurgesteld en ik verwacht ook niet dat dit ooit zal gebeuren. Iedere keer opnieuw wordt ik getroffen door de wijze waarop zij - soms oude –nummers in een onverwachte belichting weet te zetten en een geheel nieuw beeld op kan roepen.

Het sterkst vind ik haar op deze CD wanneer zij oude jazz ballads een eigen bewerking geeft zoals hier gebeurt met Porter’s "Get Out Of Town" of "Ev’rything I’ve Got" van Rodgers & Heart. Om vervolgens meteen te moeten constateren dat ik deze uitspraak in moet slikken wanneer ik hoor wat zij met een nummer als "Que Sera Sera" doet. Is dit echt hetzelfde nummer dat die suikerzoete Doris Day vroeger ook zong? Onvoorstelbaar. En die grootste aller ‘tear jerkers’; "The Tennessee Waltz"? Ik draai deze CD al meer dan tien jaar zeer regelmatig en nog iedere keer bezorgen in dit nummer zowel de mondharmonica als de stem mij kippenvel. Eigenlijk treedt datzelfde rimpelende effect ook op tijdens "Blame It On My Youth", bij het horen van Joe Henderson’s sax in "Everyday Will Be Like A Holiday" en bij David Lindley’s lap steel guitar in "Don’t Let The Teardrops Rust Your Shining Heart".

Holly Cole Trio - Don`t Smoke in BedHet is dus één van mijn meest gedraaide Holly Cole CD’s. Dat wil zeggen; tot op dit moment. Want vanaf heden heb ik de 200 gram vinyl versie van Classic Records in mijn bezit en wat eerder gebeurde - toen ik de LP versie van "Romantically Helpless" kocht – zal zich nu herhalen; de CD versie komt de kast niet meer uit. Dezelfde twaalf songs maar nu verdeeld over een A kant met vijf -, en een B kant met zeven nummers. Met dezelfde foto’s - maar nu in een veel groter formaat - en iets meer info; de namen van de componisten. Maar wat belangrijker is; in een klank die ik als nog mooier ervaar dan de al niet geringe kwaliteit die op het zilveren schijfje te vinden is. Geweldige prestatie, Classic Records!


Aanvullende informatie:

Format: 200 gram Quiex SV-P (Super Vinyl Profile) JP 5006
Label: 1993 Capitol Records Inc.
Manufactured and distributed by Classic Records Inc.

EDITORS' CHOICE