REVIEW

Disinter - As We Burn


Michel Wanner | 30 september 2004
Geen originele bandnaam, geen originele titel, geen originele hoes dus ook geen originele muziek zou je zeggen. En inderdaad, uniek is het zeker niet wat het uit Chicago afkomstige deathmetalkwintet Disinter ons voorschotelt. MAAR (met hoofdletters), dat is in dit geval volstrekt irrelevant, omdat de vijf heren ons trakteren op een barbaarse sound zoals de beste bands die produceerden gedurende de jaren ’90. Hoera!

Disinter As We BurnWat direct opvalt is de zeer goede productie en het enorm strakke spel van deze aanbidders der doodmetaal. Gelukkig gooit de zanger geen roet in het eten en blijven we verschoond van een irritant blackmetalkrijsertje. Nee, de essentiele deathgrunt is op As We Burn volop aanwezig en wordt met gepaste regelmaat afgelost door blasfemisch gekerm. Bruut is de band in ieder geval, maar men weet toch op genuanceerde wijze mooie melodieen toe te passen. Afwisseling troef, want hyperblasts gaan hand in hand met meeslepende tempo’s en het is een feest te horen wat de drummer allemaal raak mept en trapt.

Onderga bijvoorbeeld eens de subtiele break in A Curse Of Pain And Hate (Burn With Me). Tof nummer trouwens. Andere favorieten van mij zijn Go Away And Pot en Murals Of Horror. Minpuntje vind ik het laatste nummer (Inferno – as we burn acoustic reprise) wat eigenlijk hetzelfde nummer is als het tweede op de CD alleen met toevoeging van een klassieke gitaar. Ik had liever een totaal ander nummer gezien/gehoord. Maar goed, er blijft toch een half uur heerlijk hakwerk over waarna we gewoon weer bij 1 beginnen. As We Burn is een topper in het genre waar menig begrafenisondernemer en houthakker heel veel plezier aan zal beleven.

De band heeft nog een behoorlijke undergroundstatus en dat blijft voorlopig zo als de website zo summier blijft als ie nu is. Er is weinig informatie voorhanden, maar ook dat is wel eens lekker in deze ‘information overload’ maatschappij.

Overige infomatie:

8 tracks, 31:58
Label: Morbid Records
Distributie: Suburban
Websites: www.disinter.com
www.morbidrecords.de
www.suburban.nl

EDITORS' CHOICE