REVIEW

Red Hot Chili Peppers - Greatest Videos

Michel Wanner | 30 september 2004
Sinds de Red Hot Chili Peppers aan hun tweede jeugd zijn begonnen zijn ze populairder dan ooit. Populairder wil – naar mijn mening – meestal zeggen minder goed. Want hoe goed ik ook mijn best doe het recentste werk van deze vier ervaren muzikanten en clowns te waarderen, het kan over het algemeen niet tippen aan het oudere en oudste werk. Komt misschien ook wel door het feit dat nummers als By The Way en Scar Tissue inmiddels helemaal murw zijn gedraaid door zowel de commerciele als publieke (3FM is volgens mij ook gewoon commercieel, maar dit terzijde) radiozenders. Op zich geen slechte nummers, maar de stem van Anthony Kiedis kan soms gaan irriteren als hij ballad-achtige nummers doet en je als dat dan erg vaak hoort…

Red Hot Chili Peppers - Greatest VideosMaar goed, de Peppers zijn hot dus werd het tijd om een DVD-compilatie op de markt te brengen die zowel de oude als de nieuwe fans kan bekoren. Zestien videoclips (van de laatste vier CD’s) en diverse extra’s passeren de revue. De extra features bestaan uit diverse items waaronder twee extra clips van Higher Ground (van de CD Mother’s Milk) en Soul To Squeeze (afkomstig van de soundtrack Coneheads). Ik heb thuis de videoband What Hits!? (1992) er nog eens op nagekeken en alleen Under The Bridge en het eerder genoemde Higher Ground komen op beide beeld- en geluiddragers voor.

Een mooie aanvulling voor de fans dus en geen ordinaire zakkenvullerij van de platenmaatschappij.

Red Hot Chili Peppers - Greatest VideosDe videoclips omvatten de albums Blood Sugar Sex Magic tot en met By The Way. Ze kunnen worden afgespeeld met ondertiteling, voorzien van commentaar of ouderwets normaal (met dank aan de Osdorp Posse). De clips van By The Way en Universally Speaking kunnen ook met commentaar van Doug Wilson (de maffe taxichauffeur uit eerstgenoemde clip) worden bekeken. Erg uitgebreid derhalve en goed verzorgd.

Verder is er een documentaire over het tot stand komen van By The Way op het schijfje te vinden. Een zeer groot deel wordt in beslag genomen door Roadwork: de avonturen van de peppers over de hele wereld tijdens het toeren. Wel leuk om een keer gezien te hebben, maar ik denk dat vooral de hardcorefans hier het meeste plezier aan beleven.

Al met al is dit een hele leuke DVD geworden die niet mag ontbreken in de collectie van iedere zichzelf respecterende RHCP-fan.


Aanvullende informatie:

1 DVD
PAL
Dolby Digital 2.0 stereo
Speelduur: videoclips (58 min.), extra’s (104 min.)

Label: Warner
Distributie: Warner Music
Links: www.redhotchilipeppers.com
www.warnerbrosrecords.com

EDITORS' CHOICE