
Song for a raggy boy speelt in 1939. Als proloog zien we in heftige, overbelichte beelden hoe William Franklin (Aiden Quinn) vocht aan de kant van de communisten in de Spaanse burgeroorlog en daar zijn geliefde verloor. Gedesillusioneerd en verdrietig gaat hij als leraar werken bij de tuchtschool St-Judes in Ierland, waar verwaarloosde jongens die noodgedwongen op het criminele pad raakten gedrild worden. De dienst wordt er uitgemaakt door Brother John (Iain Glen), type nazikampbeul, een totaal gestoorde man. De binnenplaats wordt gescheiden door een betonnen muur die de jongens uit elkaar moet houden. Iedereen heeft een nummer in plaats van een naam, elke uiting van identiteit wordt verpulverd met zweepslagen. Als steun en toeverlaat heeft John een miezerige collega die de jongens ook nog eens seksueel misbruikt. De goedige overste ziet het met lede ogen aan. Hij heeft het beste voor met de jongens, maar is door zijn eigen deken met handen en voeten gebonden aan de ‘tuchtlust’ van John.

De film is dus alles behalve verrassend, maar heeft zeker kwaliteiten. De beklemmende sfeer van de kostschool wordt treffend uitgebeeld en het acteerwerk is van hoog niveau. Jammer is dat de karakters nauwelijks uitgewerkt worden en geen ontwikkeling doormaken. Van William zien we regelmatig zijn overbelichte oorlogsherinneringen, en hij kan erg treurig kijken. Goed en slecht liggen extreem ver uit elkaar, grijs komt in het palet van Walsh niet voor. Dat maakt de film wat plat, er is geen emotioneel relief. Categorie aardige televisiefilm. Hij was dan ook niet in de Nederlandse bioscoop te zien.
Zondermeer storend is de muziek, die continu een kleffe saus over de beelden drapeert. Een buitengewoon clichématig themaatje wordt alsmaar herhaald om grote emoties te suggereren, en werkt op mij totaal averechts. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar geen noemenswaardige extra’s.
Aanvullende informatie:
Ierland, 2003
Speelduur: 93 minuten
Regie: Aisling Walsh
Scenario: Patrick Galvin, Kevin Byron Murphy en Aisling Walsh
Muziek: Richard Blackford
Fotografie: Peter Robertson
Met: Aidan Quinn, Iain Glen, Marc Warren, Dudley Sutton
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: Dolby digital 5.1
Label: ART film AFD005
Distributie: Filmfreak
Website: www.filmfreaks.nl