REVIEW

Religieus werk Vivaldi

Ferd Op de Coul | 16 september 2004
Don Antonio Vivaldi (1678-1741), een van de grootste en meest populaire barok- componisten naast Bach en Handel, was in het dagelijks leven katholiek priester, viool- en klavecimbelvirtuoos en als componist- muziekleraar werkzaam aan een kostschool voor weesmeisjes uit de betere stand te Venetie. Hij schiep een gigantisch oeuvre: honderden kamer- en orkestmuzieken in alle mogelijke bezettingen, met alle toen gangbare solo-instrumenten, waarvan zijn cyclus van vier vioolconcerten “De vier Jaargetijden” het tot een van de meest populaire klassieken aller tijden heeft gebracht.

Religieus werk van VivaldiMerkwaardig genoeg heeft deze uiterst creatieve maestro, hoewel priester, voor zover de muziekwetenschap tot nu heeft vastgesteld, nooit een complete mis gecomponeerd; wel enkele losse mis-onderdelen, een Kyrie, Gloria en een Credo. Gelukkig blijft ook wat betreft zijn talrijke religieuze composities, veel te genieten over en we mogen het Britse label Hyperion, vermaard vanwege diverse “antologieen”, zoals het complete solopiano-werk van Liszt of maar liefst 37 cd´s (!) Schubert-liederen, complimenteren omdat het nu een cyclus van 10 cd´s met Vivaldi´s religieuze muziek in de handel heeft gebracht. De eerste cd gaat vergezeld van de nieuwe Hyperion-catalogus 2004- 2005. Wie dat boekje doorbladert krijgt een tintelend gevoel van onversneden welbehagen, nieuwsgierigheid en hebzucht.

Deze eerste cd biedt een Magnificat uit 1717, de psalm Lauda Jerusalem een dubbelkorig opus uit plm, 1720, een Kyrie in g kl.t. voor dubbelkoor en orkest uit diezelfde tijd , een magistraal Credo uit Vivaldi´s eerste periode als muziekleraar van dat weeshuis en de bekende lofzang “Dixit Dominus” voor twee koren, soli en orkest. Een en ander wordt met veel stilistisch besef, muzikale bewogenheid en een akoestisch ideale ambiance gepresenteerd door “The King´s Consort, The Coristers and Choir of the King´s Consort”, de sopranen Susan Gritton en Lisa Milne, de alt Catherine Denley, tenor Lynton Atkinson en de bas David Wilson-Johnson. Dirigent is Robert King. Een prachtige opname voor kenners en liefhebbers.

Aanvullende informatie:
“Vivaldi Sacred Music- 1” : Magnificat, RV610a, Lauda Jerusalem, RV609, Kyrie, RV587, Credo,RV 591 en Dixit Dominus, RV594.
Solisten, The King´s Consort en –koor.
Hyperion Records Ltd.
Londen. CDA66769.
62´42”. (met catalogus verkrijgbaar).

EDITORS' CHOICE