REVIEW

Mabel Gonzalez – Contame Una Historia

Luc van Gaans | 02 september 2004

Mabel Gonzales is een vrouw van de wereld. Ze werd geboren in Uruguay en studeerde af aan de toneelschool te Montevideo. Speelde in tientallen theaterproducties in diverse landen en volgde een zangopleiding in Montevideo, Turijn en Dordrecht.

Mabel Gonzalez – Contame Una HistoriaDordrecht? Jawel, de stad waar Nederlands top jazz bassist Heijn van Geijn gehuisvest is. Het is dus niet zo vreemd dat Mabel Gonzales haar platen opneemt voor diens maatschappij Challenge Records (en het daaraan gelieerde label A-records). ´Contame Una Historia´ is alweer haar tweede CD voor Challenge en net als de vorige in SACD formaat.

Hoewel ik de opname zelf niet kan beluisteren in de hoogwaardige kwaliteitsmodus (maar gelukkig wel via mijn ´gewone´ CD-speler) klinkt de tangomuziek zeer warm door de huiskamer. Even voor de duidelijkheid: tango is niet gewoon tango. Je hebt de, volgens veel Argentijnen, vercommercialiseerde tango van Piazolla en de traditionele ´echte´ tango. Nu vind ik persoonlijk dat er met de tango van Piazolla helemaal niets mis is, integendeel zelfs, maar als je persé wilt indelen dan behoort deze CD van Mabel Gonzales tot de ´echte´ variant. Het zij zo. De plaat bevat in ieder geval 15 tango liedjes, in diverse bezettingen met zang of instrumentale features. Met name aan de plaatsing van de gitaristen is in het klankbeeld is veel aandacht gegeven. De klank is daardoor breed en diep en klinkt fantastisch dragend in het geheel. Het gevolg is warmte en lyriek, vooral hoorbaar in het pakkende en sfeervolle La Canción.

´Contame Una Historia´ is dankzij de wisselende bezettingen een mooie bloemlezing geworden. Tango liefhebbers zullen hun hart ophalen met de bekende en minder bekende werken die in deze prachtige geluidskwaliteit voorbij komen. Daar is zondermeer veel zorg aan besteedt. Ronduit zonde is het dan ook dat er op het overbekende ´La Cumparsita´ werkelijk een knoepert van een fout wordt gespeeld door de gitarist. Ook maakt de drummer op ´Milonga de La Anunciacion´, nota bene een stuk van Piazolla als co-composer, het stuk nodeloos onrustig. Daarbij komt dat de zang van Gonzales niet altijd overtuigend klinkt en soms zelfs onzuiver. Als artiest had ik deze oneffenheden willen uitpoetsen. Maar hoe meer er gepoetst wordt, hoe minder authentiek het wordt. En dat is nu juist de kracht van deze CD.

De criticus kan dus best iets vinden om commentaar op te leveren. Daar zijn ze nu eenmaal voor. Maar als neutrale luisteraar kun je die minpuntjes ook gewoon door de vingers zien. In dat laatste geval zal ´Contame Una Historia´ regelmatig in uw CD-speler zijn opwachting maken om uw huiskamer te vullen met ruim 49 minuten prachtig klinkende ´echte´ traditionele tango muziek.

 

Aanvullende informatie:
A-records SAAL 73240
Hybride SACD
Speelduur: 49.41 minuten


EDITORS' CHOICE