REVIEW

Typisch zestig! – Verzamel DVD

Luc van Gaans | 08 augustus 2004

Scott McKenzie, The Hollies, Barry Ryan, Georgie Fame en Manfred Mann. Allemaal namen die de jaren ´60 mede kleur hebben gegeven. Massaal wordt deze prachtige muziek op goedkope mega verzamel cd-boxen uitgegeven. Zeker niet geheel ten onrechte, maar het gevaar van overkill en marktverzadiging ligt wel op de loer. Dan maar eens proberen met een DVD-verzameling. Niet alleen om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken.

Typisch Zestig verzamel DVDHet is ongelooflijk hoe beroemd de liedjes zijn op deze verzameling. Ikzelf ben geen jaren ´60 product, maar er staat geen enkel liedje op dat ik niet ken. Des te leuker moet het zijn, zou je denken, om ook naar de beelden te kijken. Dat blijkt vies tegen te vallen. De ´videoclips´ van toen zijn niet de clips zoals we ze kennen vanaf (vooral) de jaren ´80. Het zijn meestal gefilmde optredens van de artiesten en niet zelden slecht tot zeer slecht geplaybackt. Hoewel dat laatste soms leuke beelden oplevert gaat het snel vervelen als je ernaar kijkt. De muziek is prachtig, maar je hoeft het echt niet zien. Daarbij komt dat de compilatie op sommige momenten ronduit slordig is afgewerkt, met slecht ingestarte beelden of testbeelden. Een snel-snel productie, dat idee geeft het tenminste. Jammer, want het schiet op deze manier zijn doel voorbij. Deze DVD zet je niet op om vervolgens op de bank een uur lang te gaan zitten kijken.
Misschien is dat ook wel niet de bedoeling, maar waarom dan niet gewoon de typisch zestig CD in de speler stoppen?

Volgens mij zeur ik een beetje. Ik ben niet opgegroeid in de zestiger jaren. In de tijd dat deze artiesten hun glorietijden doormaakten waren tv´s nog een noviteit. Met als gevolg dat de tieneridolen van toen minder bekeken konden worden dan nu het geval is. Deze DVD is dan ook helemaal niet voor mij bedoeld, maar voor de generatie van toen die nu alsnog de schade willen inhalen en uit zijn op nostalgie. En dat moet Sony hebben bewogen deze compilatie de wereld in te helpen. Ik zal eens gaan testen wat mijn schoonouders ervan vinden…. Overigens blijft voor mij wel het feit staan dat het geheel beter had kunnen worden afgeleverd. Een paar leuke en informatieve extra´s, een minder slordige afwerking van de beelden en een leuk boekje met tijdsbepalende foto´s. Dan had Sony een waardig tijdsdocument gemaakt. Als je wilt refereren aan die goeie ouwe tijd, doe het dan ook in stijl en wat minder krenterig.

Aanvullende informatie:
Speelduur ruim 60 minuten
Stereo & 5.1 Fulle Channel
Aspect Ratio 4:3
Sony Music Media, SMM 2024679


EDITORS' CHOICE