REVIEW

Rega Planet & Jupiter

Philip van Deijk | 05 augustus 2004 |

Rega is een merk dat van oudsher bekend staat om zijn draaitafels. In 1975 verscheen de eerste draaitafel die luisterde naar de naam Planet. Dat deze naam later voor een andere productreeks hergebruikt zou worden heeft ontwerper Roy Gandy waarschijnlijk niet voorzien.

Rega PlanetLater kwamen als uitbreiding op de Planet de beroemde Planar 2 en 3 draaitafels. Stuks voor stuk betaalbare, goede spelers waar vele vinyl liefhebbers jarenlang met veel plezier naar hebben geluisterd. Bijna 20 jaar later is in 1993 besloten om het niet alleen bij analoog te laten maar de blik mede te richten op digitaal. Daaraan werd wel de voorwaarde gesteld dat de CD-speler de klankmatige eigenschappen van een draaitafel zou bezitten. Het analoge imago van het merk moest immers hoog gehouden worden. Ongeveer vier jaar later vond men het kwaliteitsniveau van de spelers hoog genoeg om een aanvang te maken met de productie, waarna de eerste spelers de winkels binnen rolden. Je kunt stellen dat Rega in de tussentijd een behoorlijke ervaring heeft opgedaan met CD-spelers.


Planet & Jupiter

Momenteel heeft Rega twee CD-spelers in het pakket zitten, de Jupiter en Planet. De Planet verscheen als eerste op de markt en als doorontwikkeling daarop bracht men de Jupiter uit. De Jupiter is bedoeld voor het hogere prijssegment. Omdat beide spelers door hun prijsstelling zeer aantrekkelijk zijn werd besloten om beide aan te vragen voor een recensie. Wat als leuke bijkomstigheid heeft dat te ontdekken valt of het verschil in prijs tussen beide spelers te rechtvaardigen is. Importeur Joenit verscheen tweemaal in huize Van Deijk en liet de eerste keer de Jupiter achter, bij het volgende bezoek de Planet. Met de optionele Solar afstandbediening van 55 euro die voor beide spelers gebruikt kan worden. Gelukkig maar want het is heel vervelend om constant heen en weer te lopen om bepaalde nummers achter elkaar te beluisteren.

Rega Planet

Beide spelers zitten in een aluminium behuizing en zien er door hun ranke vorm heel fraai uit (een behuizing van 4 mm dikke aluminium exstrusie) Ze zijn zowel in het zwart als zilver leverbaar. De vormgeving van de spelers is door het toepassen van dezelfde extrusie mede een reden waardoor de prijs laag gehouden kan worden. Alle Rega componenten maken gebruik van éénzelfde behuizing. De CD-spelers wijken iets af omdat het bovenladers zijn en de bovenzijde daardoor een andere constructie nodig heeft. De Planet weegt 6 kilo en de Jupiter 8 en zij behoren niet tot de zwaarste, maar ze voelen in ieder geval degelijk en solide aan als je ze in handen hebt. Dat geeft vertrouwen. Het loopwerk in de Planet en Jupiter is een gemodificeerde versie van een Sony loopwerk. Het verschil tussen de Planet en Jupiter zit hem voornamelijk in het digitale gedeelte. Moet een Planet het bijvoorbeeld doen met een enkele Rega 24 bit Delta Sigma IC40 DAC, de Jupiter heeft er twee. Eén voor het linker en één voor het rechter kanaal. De Jupiter is voorzien van een betere klok, die zorg draagt voor een nauwkeuriger timing van het digitale signaal en daardoor minder jitter. Ook bijzonder doordacht zijn de koelribben aan de onderzijde van de Jupiter, die zorgen voor een extra stabiliteit van het Sony loopwerk. Een zeer efficiente oplossing. Zo zijn er nog tal van andere vernuftigheden waar de Jupiter wel en de Planet niet mee uitgerust is, wat de hogere aanschafprijs rechtvaardigt. Mocht u nadere specificaties van deze spelers willen dan verwijs ik u gaarne naar de website van de importeur.

Rega Jupiter


Plaatsing

Een plaats in het Creaktiv audiorack was snel gemaakt waarna de spelers hun kunsten konden vertonen. Om de objectiviteit te waarborgen zijn beide spelers single ended met hetzelfde type Sign Audio interlink aangesloten. De rest van de keten bestond uit de Marsh P2000 voorversterker, een A400s eindversterker en een paar Avalon Avatar luidsprekers. Als luidsprekerkabels dient de SL-serie van Nirvana. Aan de zijlijn stonden een VPI/Clearaudio Victory combinatie en een Teac/M-Audio/AudioAlchemy referentie set. Eén ding was in ieder geval snel duidelijk, het scheelt letterlijk en figuurlijk een boel kabels wanneer er met geïntegreerde CD-speler gewerkt wordt.


EDITORS' CHOICE