Chord: Chameleon & Anthem

The Chord Company is zeker geen onbekende voor liefhebbers van Naim apparatuur. Chord, die overigens niets te maken heeft met Chord Electronics, maakt al jaren kabels voor Naim waar DIN-pluggen aan zitten. Wie geen Naim heeft kan toch profiteren van Chord kabels want cinch of XLR is ze ook niet vreemd.

Of zelfs met de meest vreemde pluggen in custom uitvoering. Twee types kabel ontving ik tijdens de Lenteshow voor een recensie. Beide als gebalanceerde kabel met XLR pluggen. Nu bijna twee maanden later hebben ze genoeg tijd in mijn systeem doorgebracht voor een goed oordeel en zijn de kabels beslist wel ingespeeld.

Chord Company (c) Xingo


Chameleon & Anthem

De Chameleon Silver Plus is afgeleid van de Anthem kabel. Binnen de buitenmantel vinden we vier geleiders van verzilverd OFC koper waaromheen een koperen afscherming. De interne isolatie is Teflon, de buitenmantel is van PVC. De solderingen worden gemaakt met zilversoldeer. De kabel is zeer soepel en laat zich makkelijk gebruiken en trekt geen apparatuur van zijn plaats. In de kabel zijn aan één kant slechts de drie aders elk verbonden met een XLR pin, aan het andere uiteinde is ook de afscherming aan de aardpen gesoldeerd.

Chord Company (c) Xingo

Tegenhanger Anthem is veel stugger. Het is een kabel die gevlochten wordt uit drie coax strengen. Elke streng bestaat uit een zilver coated OFC koperen geleider die is geïsoleerd met PTFE. De buitenmantel is PVC. Onder de buitenmantel een afscherming van gelijk materiaal als de geleider. Net als bij de Chameleon is de afscherming slechts aan één zijde verbonden met de aarde, in dit geval door de drie afschermingen samen te solderen en via een draadje aan aarde te leggen. De kabel laat zich in bochten leggen en is door de vlechting zo stijf dat hij blijft staan zoals hij gebogen is. Niet onwerkbaar, alleen wat lastiger dan een Chameleon. Alle kabels zijn afgewerkt met Neutrik XLR connectors.


In de set

Van beide kabels ontving ik twee sets van één meter. De eerste set vindt een plekje tussen mijn Apogee Mini-DAC en mijn Marsh Sound Design P2000b gebalanceerde voorversterker. Tegelijk sluit ik de tweede set aan tussen de voorversterker en een Marsh A200s eindversterker. Ik gebruik steeds één soort kabel en maak geen mix van de Anthem en Chameleon. Voor de dac staat een Marantz SA8400 SACD speler die als loopwerk is ingezet, afgewisseld met een Teac VRDS T-1. Een Monarchy upsampler en Assemblage anti jitter box maken met Apogee Wyde-Eye het digitale deel af. Aan de andere kant van het systeem staan twee Focal/JMlab Electra 926 speakers hun best te doen, samen met een SW900 subwoofer van het zelfde merk. Als ik geen CD speel staat de radio aan of draai ik platen, maar dat is voor deze recensie minder relevant. De beschrijvingen zijn gebaseerd op CD weergave. Tegenhanger van Chord zijn twee sets Crystal Cable Reference XLR interconnects, die in het voordeel zijn omdat een deel van de netsnoeren en de luidsprekerkabel ook van dat merk is. Dat synergie een rol speelt heeft ook Chord ondervonden, die geven keurig een aanbevolen luidsprekerkabel aan op de site per type interconnect. Van voor tot achter met Chord bekabelen zal zeker winst geven, maar is niet geprobeerd in deze recensie.

 


EDITORS' CHOICE