REVIEW

Waking Ned

Jan Luijsterburg | 03 juni 2004

Waking Ned is een ontroerend en geestig portret van de tweeenvijftig, merendeels bejaarde bewoners van het Ierse kustplaatsje Tullymore. Als bekend wordt dat de hoofdprijs van de lotto in het dorpje gevallen is begint het feest al voor men weet wie nu precies de winnaar is.

Waking NedHet achterhalen van die winnaar heeft nog heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk wordt Ned Devine met een grijns op het gezicht dood voor zijn televisie aangetroffen, het lot in de hand. Het grote geld laat men niet graag aan Tullymore voorbij gaan - dat had ook Ned vast ook niet gewild. Daarom wordt onder het genot van drank en meatpie een complot gesmeed, waarbij men veelvuldig bewijst dat het groeien der jaren niet altijd gepaard gaat met een afnemende dwaasheid.

Waking Ned Devine, zoals de film eigenlijk voluit heet, wordt gedragen door een aantal schitterende oude acteurs, waaronder David Kelly en Ian Bannen. Zij zijn twee bejaarde schelmen die in doldwaze situaties verwikkeld raken, met als hoogtepunt een poedelnaakte motorrit.

De film roept een moeilijk bedwingbare neiging op meteen een vakantie naar Ierland te boeken. De prachtige opnames van het landschap en het gezellige dorpsleven doen een grote inbreng van de plaatselijke VVV vermoeden - regisseur Kirk Jones komt niet voor niets uit de wereld van de commercials. Het feit dat de hele film niet in Ierland maar op het Britse eiland Man opgenomen is mag die pret niet drukken: het levert alleen een extra vakantiebestemming op!

Waking NedIn de catalogus van Homescreen valt Waking Ned uit 1998 onder het kopje `Back-catalogus`. Inderdaad verscheen de film al eens eerder op DVD, maar de technische verzorging van die uitgave was benedenmaats. Nu heeft de film alsnog een anamorfe mastering gekregen die de mooie plaatjes wat beter tot hun recht laat komen.

Een ouderwets, ongecompliceerd staaltje kolderiek vermaak voor het hele gezin: we hebben behoorlijk dubbel gelegen met zijn allen. Alles behalve subtiel of diepgravend, ook niet vreselijk origineel, maar wel buitengewoon aardig entertainment. En met dat prachtige landschap en de op Ierse folk gebaseerde soundtrack van Shaun Davey op de achtergrond is het al snel genieten geblazen.


Aanvullende informatie:

Groot Brittanie, 1998
Speelduur: 88 minuten
Scenario en regie: Kirk Jones
Productie: Glynis Murray en Richard Holmes
Camera: Henry Braham
Montage: Alan Strachan
Art direction: Mark Tanner
Muziek: Shaun Davey
Met: Ian Bannen, David Kelly, Fionnula Flanagan, Susan Lynch, James Nesbitt
Beeld: 1:2,35 (cinemascope), anamorf
Distributie film: Cinemien (www.cinemien.nl)
Uitgave: Homescreen www.homescreen.nl


EDITORS' CHOICE