REVIEW

Alanis Morissette - So Called Chaos

Michiel Witlox | 03 juni 2004

‘Die speakertjes heeft u behoorlijk opgeblazen, meneer’. De analyse van de technicus van mijn garage meldt het overlijdensbericht met enig verwijt in mijn richting. Ik kon er immers niks aan doen. Precies twee weken hebben mijn nieuwe speakertjes het volgehouden. Niet geheel toevallig in dezelfde periode waarin So Called Chaos, de nieuwste CD van Alanis Morissette uit diezelfde speakers dreunde.

Alanis MorisetteIk tover uit mijn dashboardkastje de veroorzaker van mijn speakersleed; Alanis Morissette? De technicus kijkt verbaasd naar het hoesje. Aan zijn gezichtsuitdrukking maak ik op dat hij niet kan geloven dat deze zo liefelijk ogende Canadese singer/songerwriter nog steeds barst van de opgekropte woede. Maar Alanis is ook volwassen geworden. Ze weet daardoor tegenwoordig de angel wat makkelijker uit haar woede te halen. Het bewijs van die persoonlijke ontwikkeling wordt muzikaal vertolkt op So-called Chaos. Afwisselend wild maar ook hier en daar ingetogen. Zo zou je haar jongste werk het best kunnen samenvatten.

La Morissette heeft haar fans sinds het immense succes van Jagged Little Pill behoorlijk op de proef gesteld. Maar liefst 28 miljoen exemplaren gingen van haar debuut, alweer negen jaar geleden, over die ouderwetse toonbank. De Madonna van de rockmuziek, de vrouwelijke Kurt Cobain. De pers schoot superlatieven tekort. Ook al wist Alanis even niet hoe ze met dit plotselinge succes om moest gaan, ze pakte in ieder geval geen revolver of andere destructieve middelen. Liever trok ze zich terug om te werken aan die lastige opvolgers. Die kwamen er met enig geduld. Vanwege de lange, onuitspreekbare titel heb ik het even voor u moeten opzoeken. Supposed Former Infatuation Junkie dus, werd ronduit teleurstellend ontvangen en de achterdeur van de muziekbusiness werd al voorzichtig op een kiertje gezet.

Fans van het eerste uur die ooit nog meebrulden met “You ought to know” konden zich ook al niet meer conformeren met haar vreemde gedrag dat eerder irritatie dan respect afdwong. Zo ging ze bijvoorbeeld naakt in videoclips (genitalia subtiel weggeretoucheerd) en maakte spirituele trektochten door India. Eén grote zoektocht naar de diepste kamers van haar ziel leverde uiteindelijk het ingetogen Under Rug Swept op. Geen slechte plaat maar weer bleef die waardige opvolger van Jagged Little Pill uit. 

Maar. U voelt ‘m al aankomen? Alanis is back! I can be an asshole of the grandest kind, zijn die gepeperde teksten waar we op zaten te wachten. (Vooruit;  later door het geweten van Bush noodgedwongen gecorrigeerd in a nightmare of the grandest kind) Maar het herwonnen plezier in het songschrijven is weer helmaal terug te vinden in haar bekende schrijfstijl met de introspectieve ik-vorm. So-called chaos is een dagboek van twee jaar die is gevangen in sterke hooks en pakkende melodieen met eeuwigheidswaarde. Indiase invloeden zijn te horen op Knees of my bees, de ballade This grudge wordt een klassieker en de overdonderende openingsrocker Eight Easy Steps valt hopelijk binnen de garantievoorwaarden van mijn opgeblazen speakertjes.

Alanis Morisette

Aanvullende informatie:
Format: CD
Label: Maverick
Website: www.alanis.com


EDITORS' CHOICE