Cambridge Audio AZUR 540R

John Koning | 19 mei 2004 | Cambridge Audio

Cambridge Audio: een naam met een zekere uitstraling. Veel Britse merken hebben die uitstraling, denk maar aan Rolls-Royce en Harrods: namen die voor een begrip in de markt staan.

De naam Cambridge heeft natuurlijk in relatie tot de daar gevestigde Universiteit bovendien een naam hoog te houden. De oprichter van Cambridge Audio wilde zijn producten beschikbaar maken voor een breed publiek. Daarom koos hij voor de formule zijn eigen producten direct te verkopen via een winkelketen. Op die manier wordt het product onder de aandacht van het grote publiek gebracht zonder al te grote marges.


Algemene indruk en mogelijkheden

De Cambridge Audio Azur 540R werd tijdens mijn afwezigheid bij mij thuis bezorgd door André van den Berg  van Dimex, de importeur van Cambridge Audio in Nederland. Gelijk als het apparaat wordt uitpakt, valt op dat we hier met een typisch Engels product te maken hebben. De Azur-504R zit namelijk in een mooie stoffen zak verpakt en niet zoals bij de meeste merken in het plastic. Ook de afstandsbediening is in hetzelfde materiaal verpakt. Dat is wat ik bedoel met uitstraling!  Verder in de doos een gebruikershandleiding en een setje batterijen voor de afstandsbediening. Helaas wordt de gebruikershandleiding alleen in het Engels meegeleverd, wat spijtig is, want er zijn altijd mensen die moeite hebben om aan de hand van een gebruikershandleiding in een vreemde taal hun nieuwe A/V receiver te installeren en in te regelen (red.; vanaf 25 Mei 2004 wordt met de Azur 540R standaard een nederandstalige handleiding geleverd)

Cambridge Audio - Azur (c) Xingo

Eenmaal de Azur 540R uitgepakt, vallen gelijk een aantal zaken op:  aan de achterzijde alle benodigde aansluitingen, netjes verguld en overzichtelijk geplaatst. Ook pre-outs voor het aansluiten van externe eindversterkers zijn beschikbaar op deze receiver. Verder zit er een echte uit/aan schakelaar op de achterzijde van deze A/V receiver, de schakelaar op de voorzijde zet het apparaat alleen in stand-by. Dus als de receiver voor langere tijd uitgeschakeld moet worden, doe je dat op de achterzijde.  De afwerking van de behuizing is netjes en de receiver is degelijk uitgevoerd, zoals we het over het algemeen van Engelse producten gewend zijn. Top!

Cambridge Audio - Azur (c) Xingo

Aan de voorzijde van de Azur bevinden zich alle belangrijke bedieningsfuncties, met rechts een grote draaiknop voor het volume en daaronder, netjes weggewerkt achter een klepje, een A/V ingang voor het aansluiten van bijvoorbeeld een video camera. In het midden bevinden zich de druktoetsen voor het selecteren van de verschillende bronnen, zoals DVD, Video 1 t/m 3, Tuner, Tape, CD en ‘6.1 Direct’. Men heeft ervoor gekozen om het selecteren van de bronnen op de afstandsbediening met slechts één toets te doen. Helemaal linksboven op de afstandsbediening, bevindt zich voor dit doel de ‘INPUT SELECT’ toets, waarmee stapsgewijs de verschillende ingangen gekozen kunnen worden. Als videoingangen zijn composite, S-Video en zelfs component beschikbaar. Zowel optische als coaxiale digitale ingangen zijn voorhanden.

Onder de bronselectietoetsen bevinden zich de toetsen voor Stereo, Dolby Digital EX – DTS ES, Dolby Prologic II, DSP mode en Input mode. Deze toetsen vind je ook weer terug op de afstandsbediening. Deze is overigens met een mooi metalen front is uitgerust, iets wat heel degelijk oogt. Verder naar links vinden we op de voorzijde nog de Stand-by toets, de hoofdtelefoon aansluiting en de toetsen om radiozenders te zoeken en op te slaan in het geheugen. Wat mij betreft een mooi strak uiterlijk met alle benodigde functies.

Cambridge Audio - Azur (c) XingoDe Azur 540R is ook wat betreft de interne opbouw (zie foto) een degelijk apparaat: een  grote ringkern transformator voorziet alle elektronica van ruim voldoende stroom en het zware chassis zorgt voor een goede stabiliteit. Het apparaat heeft in stereo een vermogen van 100 W per kanaal en er is 60 W per kanaal beschikbaar bij multi-kanaals weergave. De eindtrap is discreet opgebouwd en in de processor zijn een Crystal CS493263 DSP en CS42518 24-bit/192 kHz DACs gebruikt. Al met al een wel doordacht, degelijk en compact ontwerp.

MERK

EDITORS' CHOICE