REVIEW

Spoiler - The Return of King Sonic

Michel Wanner | 15 april 2004

Koning Geluid is terug! Na het alom geprezen debuut ‘Mud ’n Glitter’ (2001) en de hilarische single ‘Electrifying’ (juist ja, uit Grease) geven deze Utrechtse “gastuh” weer acte de présence. De namen van die gastuh die Spoiler vormgeven zijn Sidney de Haan, Jascha van Roij, Pekke en Arjen Rienks (ex-7ZUMA7).
‘The Return Of King Sonic’ is de enigszins pretentieuze titel van de “nieuwste” geluidsdrager van deze ruige rockers.

Spoiler - The Return of King SonicNieuwste tussen aanhalingstekens, want de mix van glamrock en seventies heavy rock is natuurlijk zo nieuw als de baard van Vader Abraham. Maar niet alles wat nieuw is, is beter. Spoiler vindt niets uit, maar wordt daar dan ook niet voor betaald. Spoiler combineert gewoon “alle 13 goed van de heavy rock” en doet dat op uiterst bekwame wijze.

Zo ontmoeten Kiss en Mother’s Finest elkaar tijdens ‘Dirty Black Shades’ en mag Kiss ook opdraven in ‘Car Keys’. In bijna ieder nummer zit wel iets herkenbaars, maar dat is aan de luisteraars zelf om uit te vinden. De vier Utregtenaruh pakken het in ieder geval professioneel aan. Dave Sardy (Barkmarket), die eerder werkte met o.a. Supergrass, Slayer, Marilyn Manson en The Red Hot Chili Peppers mixte de CD in de Ocean Studios in het Californische Burbank. Een locatie waar mensen als Zakk Wylde en David Lee Roth reeds hun sporen hebben achtergelaten. Het resultaat mag er zijn. Een lekker droog, maar vol geluid. De muziek klinkt, zoals reeds aangehaald, bekend, maar dat wil niet zeggen dat ook alles eentonig is. Grote kracht van ‘The Return Of King Sonic’ is namelijk de diversiteit van de nummers wat het afluisteren van de gehele CD ineens tot een eitje maakt. Als ie afgelopen is drukken we gewoon weer op play. Toch denk ik dat Spoiler het vooral van de optredens moet hebben, want dit is bij uitstek muziek voor het clubcircuit en ro(c)kende kroegen. De heren tonen wat dat betreft overeenkomsten met Peter Pan Speedrock. De CD’s van beide groepen zijn best aardig, maar live knallen deze bands veel meer en komen ze beter tot hun recht. Het leverde Peter Pan Speedrock onlangs een Zilveren Harp op tijdens Noorderslag.

Spoiler - The Return of King SonicOf Spoiler het net zo ver gaat schoppen als Peter Pan Speedrock weet ik niet, maar ze zijn in ieder geval op de goede weg en ‘The Return Of King Sonic’ is een prima visitekaartje. Overigens, dit is bij mijn weten de eerste spoiler die bedoeld is voor in de auto. In de CD-speler wel te verstaan.


Aanvullende informatie:
Suburban Records/Suburban
12 tracks
speeelduur: 50:10
www.spoiler.nl
www.suburban.nl

N.B. Releasedate 8/4/04

 

 


EDITORS' CHOICE