REVIEW

Moordgasten - Moordaardig


Roel Bouman | 25 maart 2004

Petje af! Je bent misschien geneigd te denken dat de twee jonge broers een hype zijn en niet kunnen rappen of niets te zoeken hebben in de hiphop, maar niets van dat alles is waar. De Moordgasten zijn cool!

MoordgastenSoms nog wat te onbezonnen jong, maar het tweetal zeemt de paar kleine uitglijders makkelijk weg door een rits positieve punten. Dit is meer dan Moord"aardig", dit is bijna over de hele linie Moordkeigoed!

Laten we gelijk maar met zo`n uitglijder beginnen, dat doen ze tenslotte zelf ook en het heet ook niet voor niets Zelfbevlekking, maar als je de opener (waarin allemaal opnamen van de media over Moordgasten) één keer hebt gehoord, kun je die vervolgens overslaan. In de nummers daarna is het bijna steeds meer dan dik in orde. In Betekenis van een Moordgast lijkt het nog even mis te gaan, maar dan zijn we ook gelijk wel zo`n beetje uitgeklaagd. Natuurlijk zijn de teksten hier en daar duidelijk van jongens van rond de veertien, maar even zo goed is er af en toe sprake van teksten die er beslist mogen zijn. Laten we alle positieve punten maar eens benadrukken. Martijn maakt alle beats zelf, niks handige producers met twee jongetjes, volledig eigen shit. Er is een voorbeeldige variatie, ook al door de twee "instrumentale" tracks en een aantal speciale gasten. Luuk kan absoluut rappen (luister bijvoorbeeld maar eens naar Zeker Weten) en merkt terecht op: "in de hiphop voelen wij ons thuis", want voor  Moordaardig hoeven ze zich zeker niet te schamen. Het duo voegt regelmatig metal-invloeden toe, zoals de MoordgastenBeastie Boys bij aanvang bijvoorbeeld ook deden, dat geeft de plaat kracht. Het geluid is sowieso fantastisch, mede door de hulp van een aantal mannen van Gotcha!, die verantwoordelijk zijn voor het geluid en hier en daar echte partijen hebben ingespeeld bij de beats en samples van Martijn.

Er is geen ontkomen aan, Luuk gaat de baard in de keel krijgen en ook kunnen we niet voorzien hoe de broers zich persoonlijk en muzikaal zullen ontwikkelen, maar afgaande op het gebodene op Moordaardig is het duo geen eendagsvlieg en gaan we in de toekomst nog veel plezier aan de gebroeders Reinders beleven. Idols worden niet gemaakt.
Idols worden geboren!


Aanvullende informatie:
CD
Funkface Records/BMG
13 tracks, 48:22 minuten
www.moordgasten.nl

EDITORS' CHOICE