REVIEWB&W

Amphony digitale hoofdtelefoons


Rene Smit | 15 juli 2004 | B&W

In het decembernummer van de consumentengids werd een reeks draadloze hoofdtelefoons getest, allen gebaseerd op FM zenders en infraroodsignalen. Beide hebben hun specifieke nadelen, FM zenders werken in een erg drukke frequentie tussen 863 en 86MHz en dit zou er in theorie  voor kunnen zorgen dat u met de koptelefoon signalen opvangt van andere nabijgelegen zenders met alle gevolgen van dien. Naast dit nadeel is er voor kritische luisteraars nog een ander punt van kritiek, er is altijd een hele lichte brom hoorbaar wat bij zachte passages in de muziek als storend ervaren kan worden. Infrarood zenders hebben een ander nadeel, zij zijn beperkter in de gebruiksmogelijkheden doordat een infraroodsignaal niet door muren en dergelijke heen kan en de ontvanger dus altijd in het zicht van de zender moet zijn. Alle eerder genoemde nadelen zijn op te lossen door gebruik te maken van een digitale zend- en ontvangeenheid. Tot op heden waren hier helaas geen betaalbare exemplaren van beschikbaar, echter... hierin komt nu verandering! De firma Amphony is in het buitenland inmiddels op de markt met 2 types tegen betaalbare prijzen en waarschijnlijk volgt binnenkort.

Importeur Audivers in de persoon van Leen Hogenes stelde HiFi.nl beide types ter beschikking voor een recensie, weliswaar in de exportuitvoering omdat de eerste zending Nederlandse exemplaren nog even op zich laat wachten. In de praktijk moeten de opgedane ervaringen door de straks in Nederland te koop zijnde producten alleen maar overtroffen worden. Het betreft slechts inwendige wijzigingen, het uiterlijk en de aansluitmogelijkheden van beide geleverde types is wel representatief.


Model 1000 en 2000

Klik hier voor een vergrote afbeeldingVoordat ik u mijn luisterervaringen met beide types voorschotel eerst wat meer over de techniek en de verschillen tussen beide types. De toevoeging “Audiophile Edition” bij het type ‘Model2000’ zegt eigenlijk al voldoende. Amphony mikt met deze hoofdtelefoon op de veeleisende luisteraar. Ook qua uitvoering en aansluitmogelijkheden is er verschil. De Model1000 kan alleen analoog worden aangesloten, bijvoorbeeld op de hoofdtelefoonaansluiting van een versterker of op de analoge uitgang van een CD/DVD-speler of andersoortige signaalbron. De zender van de Model2000 biedt meer aansluitmogelijkheden. Naast de aansluitingen voor een analoog signaal zijn er ook twee digitale ingangen beschikbaar; een optische en een coaxiale. Dit geeft de mogelijkheid een CD of DVD-speler digitaal aan te sluiten op de zender, waardoor het signaal pas in de hoofdtelefoon zelf omgezet wordt naar analoog. Middels LEDjes op de zender is te zien welke aansluiting gekozen is. Voor beide types geldt dat het signaal getransporteerd wordt zonder audiocompressie om een zo waarheidsgetrouw mogelijk signaal te krijgen.  De frequentie waarop dit gebeurd is 2.4GHz. Naast de extra aansluitingen biedt de zender van Model2000 ook nog de mogelijkheid 2 AA batterijen op te laden en is er, wanneer de zender analoog aangesloten is, de mogelijkheid de sterkte van het signaal in te stellen voordat het omgezet wordt naar een digitaal signaal. Beide zenders zijn gemaakt van kunstof, waarbij de Model1000 is uitgevoerd in zwart en van Model2000 in een wat luxer ogend zilvergrijs. Op het eerste gezicht is er uiterlijk  geen verschil tussen beide hoofdtelefoons, beide zijn zilverkleurig in combinatie met een zwarte hoofdband. Echter, nader onderzoek leert dat bij de Model2000 de oorschelpen zijn voorzien van een luxe velours bekleding in plaats van het bij Model1000 gebruikte kunstleer. Verder worden er in Model2000 betere drivers en ten opzichte van de Model1000 superieure electronica gebruikt om tot grotere prestaties te komen, zoals een signaalruisverhouding van 100dB. Om te kunnen functioneren dient er in beide oorschelpen een AA batterij geplaatst te worden, welke bij normaal gebruik ongeveer 80 uur mee gaan. Uiteraard zijn ook beide modellen voorzien van een volumeregelaar.           

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »