REVIEW

Scarve


Michel Wanner | 19 februari 2004

Irradiant

Scarve IrradiantIn een tijd waarin het steeds gemakkelijker wordt om een CD uit te brengen en het werkelijk releases régent, valt het als luisteraar niet mee het kaf van het koren te scheiden en de krenten uit de pap te pikken.
Gelukkig is er genoeg leuks te ontdekken, alleen kost het wat moeite.

Het Franse gezelschap Scarve is tot mijn grote vreugd boven komen drijven en wil mij laten proeven van hun nieuwste huzarenstukje `Irradiant`.
De band was tot op heden voor mij een onbeschreven blad, maar blijkt al een behoorlijke roman te zijn. Sinds 1994 is
men reeds actief en `Irradiant` is al de derde volledige CD
na het debuut `Translucence` (2000) en opvolger `Luminiferous` (2002).
Ook is er in 1996 een EP verschenen met de titel `Six Tears of Sorrow`.

Scarve zetelt in Nancy en is opgericht met het doel een eigen soort extreme metal te creeren. In het begin kwamen de invloeden van legendes als Death, Coroner, Cynic en Atheist. Na het toetreden van twee(!) nieuwe vocalisten in 1998 kreeg het sextet een persoonlijker geluid. Na een aantal maal beluisteren van `Irradiant`  kan ik niets anders concluderen dan dat de groep een zeer eigen sound heeft. Het is koren op de molen voor de liefhebber en blijft zeker boeien. Meerdere luisterbeurten zijn op z’n plaats, maar dan word je ook beloond met een behoorlijk staaltje muzikaal vakmanschap. Vreemde tempowisselingen, aparte zang, mooie melodielijnen en machinale precisie. Het is vrij lastig te verwoorden – een triviale leek zal het waarschijnlijk bestempelen als zijnde ‘herrie’ – maar dat is met kunst meestal het geval. Want dat is het gewoon: kunst. Dat Fredrik Thordendal (Meshuggah) een gastrol heeft op het nummer `Asphyxiate` is natuurlijk aardig en zegt wel iets over het artistieke niveau van deze Franse têtes du metal. Samen met het aansluitende `HyperConscience` is dat voor mij een van de highlights van dit artistieke hoogstandje. Ook het originele titelnummer kan mij zeer bekoren, al is het alleen maar door het aparte refrein.

Scarve – IrradiantSoms wordt er erg snel en ingewikkeld gemusiceerd en dan ben ik blij dat `Irradiant` gezegend is met een uitstekende productie waardoor alles goed te definieren valt. Daniel Bergstrand (Strapping Young Lad, Meshuggah, Darkane) tekende voor de productie en deed dat in de inmiddels bekende Dug-Out Studios in Uppsala (Zweden). Deze Fransen waren gelukkig niet zo koppig dat ze persé in eigen land moesten opnemen.

Scarve is een aanwinst voor het Rijk der Harde Gitaren en laat met `Irradiant` horen dat ook Frankrijk op de metalkaart thuishoort. Drie Michelin-sterren voor Pierrick, Guillaume, Patrick, Sylvain, Loïc
en drummer Dirk.

Meer info
9 tracks
42:47
www.scarve.net
www.listenable.net
www.suburban.nl


 


EDITORS' CHOICE