REVIEW

Sting

John Koning | 03 oktober 2003

Sting - Sacred Love

StingSting, geboren op 2 oktober 1951, in Wallsend, Northumberland in Engeland, heeft in eerste instantie veel succes met The Police, de band die hij op z’n hoogtepunt in 1984 de rug toekeert. Redelijk snel daarna ontpopt hij zich als soloartiest. Het verkennen van de grenzen van de popmuziek wordt eigenlijk zijn grootste obsessie. In combinatie met het gebruik van elementen uit de jazz, klassieke en wereldmuziek schrijft hij mooie teksten met een duidelijke betekenis en bedoeling.

Eigenlijk al voor het einde van The Police in 1984 is hij gestart met z’n eerste solo album. Dit album, The Dream of The Blue Turtles, wordt in 1985 zijn solo debuut. In de US word dit een toptien hit, met als bekendste songs If You Love Somebody Set Them Free en Love Is The Second Wave.

Andere hoogtepunten uit z’n solo carrière zijn, voor mij, Nothing Like The Sun met het schitterende Fragile uit 1987 en in 2001 het album All This Time wat een registratie was van het live concert in z’n huis in Italie. Dit concert is opgenomen op 11 september 2001, dezelfde dag dat de vliegtuigaanslagen in de US werden gepleegd. Dit gaf het concert een extra lading. Sting zegt zelf dat het een van de moeilijkste beslissingen in z’n leven was om het concert door te laten gaan. Er waren zoveel mensen, van over de heel wereld, gekomen om het concert te spelen dat uitstel onmogelijk was. Het wel spelen werd door de muzikanten dan ook meer gezien als een soort therapie om de schok van deze aanslagen te verwerken.

Ook voor het vervolg van zijn carrière heeft de 11de september, zoals hij zelf zegt, invloed gehad op de songs die hij nadien heeft geschreven. Voor Sting is de titel van z’n nieuwe album sterk verbonden met dit verleden. In Sacred Love, de titelsong, zingt hij dat elke vrouw en man, elk ras vanuit elk land van over de hele wereld (volgens de tekst) samen komen in een Sacred Love.

Sting - Sacred LoveSting`s nieuwste (SA)CD Sacred Love is de opvolger van het in 1999 uitgebrachte studio album `Brand New Day`, en bevat een duet met de souldiva Mary J. Blige (Whenever I Say Your Name) en een nieuwe live versie van Shape Of My Heart, het nummer waar Sting eerder dit jaar in duet met Craig David een dikke hit scoorde.

Het album begint met het nummer Inside, een ballade waarin iemand, teleurgesteld in de liefde alle gebeurtenissen de revue laat passeren en alles een plaats krijgt in het leven. Een echt Sting nummer, veel muzikaal geweld met een indringende tekst.
Send Your Love is een rustig nummer met een mooie ritme-sectie en duidelijke invloeden vanuit het Midden-Oosten, wat trouwens op het gehele album wel te horen is. Met het thema dat liefde alles zal overwinnen.
Whenever I Say Your Name is een schitterend duet met Mary J. Blige waar ze samen de rol van geliefden op zich nemen en zingend aan elkaar gewaagd zijn. Zowel vocaal als muzikaal een topper.
Voor Dead Man’s Rope kreeg Sting z’n inspiratie terwijl hij The Book Of My Life schrijft. Het gaat over een man die aan de bron van z’n geheugen staat en zweeft tussen  hemel en de hel. Mooi rustig Gitaar werk typeert dit nummer.
Never Coming Home is een dramatisch lied over een vrouw die de keuzes in te leven moet maken. Ze moet besluiten om haar persoonlijke vrijheid op te eisen. De balans tussen tekst en muziek spreekt mij erg aan in dit nummer.
Stolen Car verteld ons over een autodief die weggezakt in de leren bekleding weg droomt over het leven van de echte eigenaar. They go from red to green and so I just drive in the night!
Forget About The Future een verhaal over de liefde waarin het heden en verleden een plaats krijgen, een heel relaxed nummer.
This War is voor mij het enige nummer van het album wat mij minder ligt, dit rock nummer past minder bij het album, maar dat is heel persoonlijk.
The Book of My Life daarentegen is een Sting nummer eersteklas. Je schrijft een boek over je leven en hebt daar zo je bedenkingen bij. In combinatie met de muziek en Sitar van Anoushka Shankar een echt hoogstandje voor mij, geweldig.
Na de titelsong Sacred Love die eerder al beschreven is nog een remix van Dave Audé van het nummer Send Your Love een heerlijk nummer voor lange ritten in de auto.
En als laatste een live opname van Shape of my Heart het nummer waar hij eerder dit jaar samen met Craig David een hit scoorde, maar wat hij nu alleen zingt.
 
Sting zelf speelt weer op z’n vertrouwde Fender Bas Gitaar, voor de kenners onder ons. Een Fender Signature 53, met een two-tone sunburst body, Vintage machinehead, Vintage 2- saddles, string-tra-body en one piece oval shape maple neck. Een van de mooiste basgitaren speciaal voor hem gebouwd.
Op dit album wordt hij wederom bijgestaan door Kipper die keybord speelt en Sting bijstaat als co-producer, net zoals hij dat deed tijdens de opnamen van het album All This Time in 2001. 
Veel bekende muzikanten die op meerdere albums van Sting hebben meegespeeld, Mana Katche op drums, Chris Botti op trompet, Jason Robello op keyboard, Gitarist Dominic Miller en natuurlijk zijn speciale gasten Mary J. Blige (duet) en Anoushka Shankar op de Sitar in het nummer The Book Of My Life.

Een nieuw studio album van Sting waarop duidelijk te horen is dat zijn  muzikale ontdekkingsreis nog lang niet voorbij is. Een waardevolle aanvulling op zijn complete werk. 

Over de CD :
Tracklisting:
* Inside
* Send Your Love Featuring Vicente Amigo
* Whenever I Say Your Name Featuring Mary J. Blige
* Dead Man`s Rope
* Never Coming Home
* Stolen Car
* Forget About The Future
* This War
* The Book Of My Life Featuring Anousbka Shankar
* Sacred Love
* Send Your Love Dave Aude Remix Edit
* Shape Of My Heart (Live)

SACD 5.1 en stereo mixes, hybride, dus afspeelbaar op alle gangbare cd-spelers.


 

 

 


EDITORS' CHOICE