REVIEW

Coal Chamber

Arold Roestenburg | 10 oktober 2003

Coal Chamber – Giving the Devil his Due

De term Spookycore past bij geen band zo goed als bij Coal Chamber. De muziek van deze band zou zo in elke Spookslot ter wereld gedraaid kunnen worden en elk nummer kan zo gemonteerd worden bij de beter horrorscènes. De liedjes van Coal Chamber zijn donker, zwartgallig en duister. Door de bij tijd en wijle maniakaal aandoende zang van zanger Dez Fafara klinkt er ook iets van een sluimerende gekte of maniakale stoornis door in de muziek.

Coal ChamberCoal Chamber tapt uit hetzelfde muzikale vaatje als Korn tijdens de begindagen, een zwaar basgeluid, langzame logge drums en vreemde zangpartijen. Korn is per album verder verwijderd geraakt van deze sound. Coal Chamber daarentegen is gewoon door gegaan met waar ze goed in zijn. Wel worden de nummers meer gothic en minder core. Er komt meer sfeer in de muziek en de hardheid gaat er een beetje uit.

 

Giving the Devil his Due is een verzameling van moeilijk te verkrijgen, nooit uitgebrachte versies van Coal Chamber nummers. De CD begint met het enige echt nieuwe nummer Headstones and the Walking Dead. De muziek van dit nummer is al in 1996 opgenomen maar de zangpartij is pas in mei van dit jaar erbij gezet. Toch klinkt de muziek niet verouderd in vergelijking met nieuwer materiaal op de CD.

Naast het bovengenoemde nummer bevat Giving the Devil his Due remixen van nummers van debuutalbum Coal Chamber (de liedjes Big Truck, Bradley, Sway en Pig) en tweede album Chamber Music (El Cu Cuy) en het vorig jaar verschenen Dark Days ( One Step).

De nummers klinken niet hemelsbreed (of is het helsbreed in dit geval?) anders dan de eerder verschenen versies. Het grote verschil zit hem in extra toegevoegde keyboards en andere geluidseffecten. Een aantal nummers hebben zowaar een dancebeat gekregen en andere zijn wat minder ‘hard’ geworden en hebben wat meer sfeer gekregen.

Coal ChamberDoordat het merendeel van de nummers zoals eerder gezegd al op eerdere albums staat voegt deze CD alleen maar wat toe aan de collectie van de diehard Coal Chamber fans. Liefhebbers van de band zullen vooral blij zijn met de bonus toevoeging van de originele demo van de band die ze in 1994-1995 op hebben genomen en waarop onder andere de hit ‘Loco’ in de originele versie op te vinden is. Mensen die onbekend zijn met de band kunnen beter een van de andere albums aanschaffen omdat die mijn inziens een beter beeld geven van Coal Chamber.

Over de CD:
20 tracks, speelduur: 69,48 minuten
Website: www.coalchamber.com
Label: Roadrunner Records, www.roadrunnerrecords.com


EDITORS' CHOICE