Mordaunt Short MS912

Rene Smit | 04 juli 2003 | Mordaunt-Short

Mordaunt Short MS912 - Veel voor weinig…

René Smit en René van Es

Mordaunt Short MS912Toen collega René van Es mij vroeg of ik een set Mordaunt Short MS912 speakers wilde beluisteren en er daarna samen met hem een review over schrijven riep ik spontaan: Ja, natuurlijk. De spontane reactie kwam voort uit het bijzonder positieve verhaal, dat ik had gelezen over het kleine broertje van de MS912, de MS902. Na afloop van één van onze maandelijkse luisteravonden bleef er dan ook een grote kartonnen doos achter in de hal van huize Smit. Omdat het inmiddels rond de klok van 12 uur `s-avonds was moet de doos een nachtje naar de logeerkamer om er pas de volgende avond weer uit te komen. Na openen komen een paar fraai ogende, in kersenfineer uitgevoerde speakers te voorschijn. Geplaatst op mijn eigen Target TR60 stands ontstaat een fraai geheel met een mooie verhouding tussen de stand en de speaker. Gezien het formaat van de speakers zal in het gros van de gevallen beter gekozen kunnen worden voor een stand van 50cm, zodat de tweeter wat meer op oorhoogte zit. Dat is fine-tuning. Alvorens te gaan aansluiten eerst wat meer over de techniek van de speaker.
 
Techniek

De MS912 is een uitvloeisel van de eerder op hifi.nl beschreven MS902 en behoort ook tot de Declaration Series. Kenmerkend voor deze serie is de afwerking met afgeronde kanten en een met aluminium bekleed front. Een reeks van mini monitors, vloerstaanders, subwoofers en center speakers. De prijs voor een set MS912 bedraagt 378 euro. Ken Ishiwata tekende voor de tuning van deze luidspreker. Mordaunt Short laat zich namelijk distribueren via de Marantz organisatie. Zijn oren brachten de nodige verfijningen aan, waaronder een afwijkend filter. Wie de kastjes bekijkt mag zich nog altijd verbazen over de nagenoeg perfecte afwerking. De units bestaan uit een 165 mm woofer en een 25 mm dome tweeter. De woofer conus is volkomen glad (CPC continuous profile cones) aluminium en kleurt bij het front. De ophanging is van rubber. De net als de woofer in eigen huis ontwikkelde aluminium tweeter wordt beschermd door een metalen gaasje. Een ovale zacht glooiende vorm van het front paneel rond de tweeter helpt mee diffractie te voorkomen. Opvallend is dat de freesdiepte een stuk minder is bij de tweeter van de MS912 dan op de MS902. Ander verschil is de grotere woofer waarbij het effectieve oppervlak van de woofer 44 % groter is dan dat van de MS902. De grotere spreekspoel kan wat meer vermogen aan in de MS912. Een betere en diepere basweergave mag worden verwacht.

Mordaunt Short MS912De kast heeft rondom wanden van minimaal 2 cm dik MDF. Stevig genoeg in verhouding tot de buitenafmeting. Om de zijwanden nog stijver te maken is er inwendig voorzien in een brace. Het filter is tegen de aansluitterminals geschroefd en werkt met hellingen van 12 dB/octaaf. De spoelen zijn voorzien van ferriet kernen. De condensatoren XPP types van Bennic. Zo te zien is een extra zuigkring op het filter aanwezig om ergens in het frequentie bereik te dempen. In de kast is een matige hoeveelheid demping aangebracht in de vorm van BAF. Op de achterzijde van de kast treffen we de bas reflexpoort aan. De toegepaste units zijn afgeschermd zodat AV toepassing geen probleem is. De aansluitingen zijn net als bij de MS902 zwaar uitgevoerd en kunnen spades, blank draad en banaanstekers aan.Tot slot een paar technische gegevens: afmetingen 300 x 205 x 355 mm (hxbxd), gewicht ca. 8 kg per stuk, rendement 89 dB. Nominale impedantie 4 tot 8 Ohm en een frequentiebereik van 55 Hz tot 20 kHz (zonder opgave binnen welke grenzen). Leverbaar in kersen en zwart.

Aansluiten

Mordaunt Short MS912Geplaatst op de al eerder genoemde Target TR60 stands middels propjes Blue-Tak worden de speakers bi-wired aangesloten met de Cable-Talk 4.2 luidsprekerkabel. Er is voldoende ruimte tussen de aansluitterminals gehouden om de ietwat stugge kabel zonder problemen aan te sluiten. Wat opvalt tijdens het vastzetten van de kabels is de wat afwijkende vormgeving van het schroefgedeelte van de terminals, fraai gestileerd maar erg glad,  die er voor zorgt dat er onvoldoende houvast is om de schroeven echt stevig vast te kunnen draaien. Een klein puntje van kritiek. Als de speakers eigendom zijn kun je het vastzetten ook voorzichtig met een tang, steeksleutel of baco doen. Let hierbij wel op e.e.a. ook weer niet te strak aan te draaien. Om de recensie exemplaren niet te beschadigen heb ik er voor gekozen regelmatig te checken of de kabels nog vast zaten in plaats van een tangetje te gebruiken. De versterking wordt verzorgd de bi-amp Naim set. Overkill maar vaak met verbazingwekend resultaat. Dure speakers met een mindere versterker geven vaak een slechter resultaat. Als bron dienen de Clearaudio Champion draaitafel en de Philips DVD963SA sacd/dvd speler welke door een van Medevoort modificatie naar een hoger muzikaal plan getild is. Een aanrader deze modificatie en de prijs van 200 euro zeker waard.


EDITORS' CHOICE