New Audio Frontiers


Jan de Jeu | 25 juni 2003 | New Audio Frontiers

New Audio Frontiers Reference Two MK2 - Fly like an eagle

New Audio Frontiers Reference Two MK2Zoals u wellicht weet heb ik een zwak voor Italie en voor veel van de producten die uit dat land afkomstig zijn. Niet ver van Parma, de stad die voor altijd verbonden zal zijn aan de meest bekende ham van dit mooie mediterrane land, ligt de plaats Viadana. Daar bevindt zich het door Zanichelli Maurizio opgerichte bedrijf New Audio Frontiers. Een firma die een dergelijke pretentieuze naam kiest, en bovendien een logo hanteert waarin een trotse adelaar domineert, kan er vrijwel zeker van zijn dat zijn producten door de buitenwereld kritisch onder de loep genomen zullen worden. In dit geval betreft dat de monitor luidspreker uit de Reference serie, ter beschikking gesteld door de distributeur voor Nederland; importeur Music Matters uit Den Haag.

New Audio Frontiers

Van de internetsite www.newaudiofrontiers.com , dat zowel een Italiaans als een Engelstalig gedeelte kent, kom ik te weten dat de oprichtingsdatum in 1980 ligt. Producten varieren van op buizentechnologie gebaseerde voor-, geïntegreerde-, en eindversterkers via kabels tot luidsprekersystemen. De luidsprekers zijn te onderscheiden in twee series. Tot de Futura serie behoren de Futura vloerstaande luidsprekers van € 2700,- per paar en de HT1 center luidspreker van € 890,- De duurdere Reference serie begint met de hier geteste Reference Two monitorluidsprekers met een prijs, inclusief stands, van € 3300,- De daaropvolgende Reference Three vloerstaande luidsprekers hebben een prijskaartje van € 3950 per paar en voor het topmodel, de Reference Four vloerstaande luidsprekers, dient € 5700 neergeteld te worden.

Reference Two MK2

Het instapmodel van de Reference serie is, zoals de fabrikant in de bijgeleverde Engelstalige ‘user manual’ aangeeft, een tweeweg basreflex boekenplank luidspreker. Wat mij overigens wel benieuwd maakt naar de in zijn bedrijf gebruikte boekenplanken want met een breedte van 25 cm, een hoogte van 45 cm en een diepte van 35 cm ken ik maar weinig boekenplanken die in aanmerking komen om deze 18 kilo zware monitor luidspreker te dragen. En dan heb ik het nog niet over het feit dat de baspoort, die ruimte nodig heeft om te ademen, zich aan de achterzijde van de luidspreker bevindt. Boekenplankluidspreker lijkt als term dus minder gelukkig gekozen. Misschien moet het gezien worden als één van de voorbeelden waaruit blijkt dat de oorspronkelijk ongetwijfeld Italiaanse tekst van de, overigens voldoende informatie biedende, gebruiksaanwijzing niet altijd even perfect in het Engels vertaald is.

New Audio Frontiers Reference Two MK2Het luidsprekersysteem wordt aangeleverd in drie kartonnen dozen die de inhoud op adequate wijze beschermen tegen de meest voorkomende gevaren waar luidsprekers gedurende hun transport aan bloot gesteld kunnen worden. Eén doos bevat de twee monitor luidsprekers terwijl in de beide anderen de bij de prijs inbegrepen stands zitten. Bij opening van de luidsprekerdoos kan ik een licht gevoel van teleurstelling niet onderdrukken. Gewend als ik ben aan Italiaans speakerdesign verwacht ik een luidspreker met een uiterlijk dat in de lijn ligt van Sonus Faber, Diapason of Chario, om er maar enkele te noemen. Wat zij met elkaar gemeen hebben is een vloeiend lijnenspel terwijl er uit deze doos twee, opvallend grote en met name hoge, rechthoekige ‘blokken’ komen die als enig bijzonder kenmerk aan de bovenhoeken van de voorkant een afvlakking kennen die me doen denken aan het Amerikaanse luidsprekermerk Avalon. Wat wel weer vertrouwen geeft is het relatief grote gewicht. Ook de matzwarte stand, waarvan de poot naar achteren helt, is opvallend hoekig en strak gelijnd. Bovenin het front van de monitor - de kast is uitgevoerd in netjes aangebracht kersen fineer maar kan desgewenst voor dezelfde prijs ook in walnoot of mahonie geleverd worden – bevindt zich een 28 mm silk dome tweeter met daaronder een gecoate woofer met een diameter van 20 cm die in het midden een grote faseplug heeft. De rubberrand wordt omgeven door een foamring. Bijgeleverd zijn twee met zwart luidsprekerdoek bespannen kappen die op de gebruikelijke wijze op de fronten geklikt kunnen worden. Aan de achterzijde bevindt zich bovenin een baspoort en daaronder de degelijke vergulde bi-wire aansluitpunten voor de luidsprekerkabels. Door gebruik te maken van de bijgevoegde vergulde koppelingsplaatjes wordt de luidspreker geschikt om single wired aan te sturen. De footprint van de monitor komt overeen met de oppervlaktematen van zowel de top- als de bodemplaat van de stand. Daardoor lijkt het van enige afstand alsof luidspreker en stand één geheel vormen en er aan de onderkant van de ‘kop’ van de luidspreker een zwarte band loopt. De stand rust op vier kleine rubber dopjes. 

Het zal niemand verbazen dat de luidsprekers van deze Italiaanse fabrikant specificaties kennen die gerust versterker vriendelijk genoemd mogen worden. Tenslotte moeten ook de eigen single ended versterkers van het merk in staat zijn om deze weergevers aan te sturen. De impedantie is dan ook 8 ohm en de gevoeligheid 92 dB. Frequentiekarakteristiek 37 tot 20.000 Hz, woofer crossover 6 dB / octaaf, tweeter crossover 12 dB / octaaf.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »