REVIEW

Sex in the City


Dr. Longbeard & Marja | 12 juni 2003
Sex in the City - het complete vierde seizoen

Sex in the City  - het complete vierde seizoenNew York, mode, relaties, misverstanden en veel sex. De vier vriendinnen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Sinds Sex in the City als televisie sitcom van start ging is het een hit.
De avonturen van Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda beginnen steevast met een stelling die door Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) als columniste wordt opgeworpen. Zich  bepaalde zaken afvragend probeert ze samen met haar vriendinnen het antwoord te vinden resulterend in de colum die aan het einde van iedere aflevering wordt afgerond.

Maar waarom een DVD kopen waarop puur en alleen de eerder op tv uitgezonden afleveringen staan zonder special features? (Een echte gemiste kans van HBO).
Dat behoeft uitleg. Allereerst is het New York. Diegenen die er zijn geweest weten het. De stad fascineert je en veroorzaakt een soort heimwee gevoel als je er te lang wegblijft. New York waar het altijd druk en lawaaiig is, waar altijd wel iets gebeurt en waar je de tegenstellingen van de stad direkt op straat al tegenkomt.

Het City gedeelte van de titel staat  voor New York en het leuke is dat er veel van de stad te zien is. De 4 dames maken gretig gebruik van de stad. Ze slenteren of joggen door Central Park, frequenteren de designershops en spreken af in de trendy restaurants en clubs. Op die manier is er rondom Sex in the City een hele cult ontstaan. Op de Sex in the City website worden de door de vriendinnen in de afleveringen bezochte winkels, restaurants en clubs van de afgelopen twee seizoenen als adresboek geleverd. Compleet met straatadres en telefoonnummer en een korte omschrijving van de activiteiten die de personages daar verzeild deden raken. Door door te klikken op Digital City krijg je nog meer informatie inclusief kaartje.

New York dus waar de 4 vriendinnen wonen in riante appartementen voor New Yorkse begrippen.  Buiten af en toe wat werken houden ze zich voornamelijk bezig met het vergaren van de laatste mode items en de brunches, cocktails en champagne vormen een ideale gelegenheid alles op het gebied van relaties, sex en de zich daaruit voortvloeiende misverstanden door te nemen.  New York kent tegenstellingen net als overal. Aan de ene kant de carrieremakers die zich moeten manifesteren door op, zoals hoofdpersoon Carrie Bradshaw zegt, “the corner of right now and everyone there” te zijn. Met andere woorden de juiste kleren, restaurants, winkels en feestjes. Een vermoeiende Manhattan lifestyle.   Maar New York kent ook een grote groep mensen die meerdere banen tegelijk hebben om het hoofd boven water te houden en zich niet kunnen bezig houden met de laatste trends.
Dat merk je zelf als je om je heen kijkt in New York en maakt de stad zo boeiend; de verscheidenheid van mensen en hun levens. 


Een overeenkomst in al  die soorten levens zijn relaties en sex en die komen ruimschoots aan bod. De vier vriendinnen weten alles van elkaar en van de voorbijkomende, soms wat langer blijvende mannen en een enkele vrouw. Waarschijnlijk is het onderwerp sex mede verantwoordelijk voor het grote succes van de serie. De dames nemen geen blad voor de mond en sommige onderwerpen moeten voor het preutse en op seksgebied hier en daar wat hypocriete Amerika een openbaring zijn.
Denk echter niet dat Sex and the City zwaar op de hand is, absoluut niet. Alles gaat toch wel met een knipoog en dat maakt dat aan het eind van de afleveringen een “feel good” gevoel overblijft.

Opletten is het geblazen voor mode en trendfreaks want de aankleding van de serie heeft al diverse trends gezet. Door de serie weet je wat Manolo Bladhiks zijn, herken je ineens de geborduurde mini handtasjes waarvan de kopieen de winkel uitvliegen en willen mensen ineens een Sarah Jessica Parker coupe.

Conclusie van Sex and the City is dus; als je gek bent op New York, je je een beetje in de denkwijze van de amerikaanse (jonge vrouw) verplaatst de DVD een gelegenheid biedt eens lekker onderuit te zakken om  op je eigen tijd en manier de serie te volgen. 


Over de DVD :
 
Sex in the City - het complete vierde seizoen
Program content © 2002 Home Box Office (HBO)

EDITORS' CHOICE