REVIEW

Nativist


Michel Wanner | 27 mei 2003

NATIVIST – From… (Loudblast//Suburban)

nativist_cover_27-05-03Dat Italianen meer te bieden hebben dan Lamborghini, pasta, ijs, voetbal, Berlusconi, chianti en Armani-pakken met bijbehorende trendy zonnebrillen is natuurlijk bekend. Italie - het land van de kunst en cultuur(geschiedenis) - laat ook op muzikaal gebied van zich horen. Niet door middel van zoetsappig Eros Dramazotti-geleuter, maar door sonore erupties van het uit Montecatini Terme afkomstige Nativist.

Sporadisch treffen we ook in ons land harde muziek aan afkomstig uit de “laars”. Meestal is het meer een curiositeit dan dat het een artistiek huzarenstukje betreft en ook in het geval van Nativist valt onmogelijk te beweren dat men het wiel opnieuw uitgevonden heeft. Maar waarom zou je iets heruitvinden als het bestaande reeds goed werkt?

nativist_27-05-03Veel is er bij mij niet bekend over deze Zuid-Europeanen, maar wat ik wel weet is dat ze in 1997 begonnen zijn als een soort Machine Head/Sepultura. Al snel echter gaan de individuele voorkeuren van Nicola, Marcello, David en Federico de boventoon voeren. From… is daarvan het eerste resultaat en hoewel dus niet origineel, is het zeker een lekker energiek schijfje te noemen. Opgekropte woede en frustratie wordt op een eerlijke manier gemanifesteerd en de niet al te nette productie verhoogt hierbij alleen maar de sfeer. Voor referentiekaders verwijs ik naar Will Haven, oude Deftones, Sepultura ten tijde van Roots  en (een beetje) Neurosis/Buzzov-en. Kortom, intens, meeslepend en enigszins neurotisch.

Al met al een fijne debuut-ceedee die toch heel wat mensen aan zal kunnen spreken. Mijn favorieten zijn Celebration, Trust No One, Seein’ Decline (of myself) en The Wait. Nu maar hopen voor ze dat deze Italianen ook in de rest van Europa en (wellicht) de wereld een potje kunnen breken. Het zij ze gegund.

Over de CD:
10 tracks
35:22
www.nativist.com
www.suburban.nl

EDITORS' CHOICE