REVIEW

Carrefour & Glorvigen

Jan de Jeu | 23 april 2003

Buenos Aires - Carrefour & Per Arne Glorvigen

buenos_aires_14-04-03Het marimba kwartet Carrefour bestaat uit de vier Nederlandse, klassiek geschoolde, percussionisten Bouwe de Jong (oprichter), Jan Roel Hamersma, Rogier van der Tweel en Arjan Roos. Het ensemble, aanvankelijk bekend onder de naam ‘Het Resonans Kwartet’, houdt zich met name bezig met het spelen van gearrangeerde, etnische, maar ook speciaal voor deze instrumentengroep geschreven muziek. Hun debuut cd verscheen in 1996 en in de zomer van 1999 kwam de tweede cd op de markt met daarop werken van Prokofiev. Op de internetsite www.bossa.nl wordt verder nog melding gemaakt van een derde cd die geheel in het teken staat van Latijns-Amerikaanse muziek met daarop composities van Milhaud, Piazzolla, Revueltas, Gottschalk en Copland, aangevuld met traditionele muziek uit Equador, Venezuela en Mexico. Bespeelde instrumenten zijn marimba, basmarimba, vibrafoon, xylofoon en klokkenspel.

buenos_aires_14-04-03Per Arne Glorvigen, opgegroeid in het Dovre gebergte waar Ibsen’s Peer Gynt de Mountain King ontmoette, speelt sedert zijn dertiende jaar gitaar en accordeon. In de periode dat hij in Parijs accordeon studeert bij Richard Galiano ontmoet hij de Argentijnse bandoneonist Juan Jose Mosalini en in de daarop volgende twee jaar leert hij onder diens leiding de bandoneon te bespelen. Het geluk is met hem wanneer er voor het Nieuwe Muziek festival in 1994 een bandoneon speler gevraagd wordt. Daar ontmoet hij Gidon Kremer en dat is het begin van een langdurige artistieke samenwerking die onder andere twee cd’s met het werk van Astor Piazzolla opgeleverd heeft.

Mijn eerste kennismaking – jaren geleden - met de muziek van Astor Piazzolla is gekoppeld aan een balletvoorstelling waarbij gebruik gemaakt werd van zijn muziek. Ik herinner me de impact van de muziek als de dag van gisteren. Sindsdien geniet ik regelmatig van de muziek die ik zowel op lp als op cd van deze Argentijnse toetsenist bezit. Ook de cd ‘Astor Piazzolla - Five Tango Sensations’ van het Kronos kwartet is nog regelmatig in mijn cd lade aan te treffen. Maar sinds ik ‘Buenos Aires’ bezit heb ik een ‘nieuwe’ Piazzolla ontdekt. De hybride stereo SACD (met de prijs van een red book cd) bevat elf, voornamelijk wat minder bekende, nummers van Astor Piazzolla die door de leden van Carrefour speciaal voor dit project herschreven zijn voor marimba. Op vijf van deze tango’s is de bandoneon van Per Arne te horen.

buenos_aires_14-04-03Het volledig uitbuiten van het percussieve karakter van de marimba’s maakt dat de in aanleg al in grote mate aanwezige zeggingskracht van de muziek nog verder toegenomen is. Dat dit zo schitterend door de luidsprekers weergegeven wordt is niet alleen te danken aan de artistieke kwaliteiten maar ook aan de zorg die besteed is aan de audiofiele opname die plaatsvond op 28 en 29 mei 2002 in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Renswoude. De bij een bandoneon natuurlijke en duidelijk waarneembare linkerhand / rechterhand separatie van geluidsproductie is door de Sonodore RCM 402 microfoons prachtig geregistreerd. Ook het klikken van de knoppen en de geluiden van het luchtgevulde leer zijn hoorbaar en verhogen de illusie bij een live optreden aanwezig te zijn. Het hout van de marimba klinkt heel natuurlijk. Een voor mij nieuw geluid is afkomstig van de ‘grubbofoon’, een volgens zeggen op een marimba gelijkend, nieuw ontwikkeld instrument dat met zijn strak over grote resonatoren getrokken banden van koper (brass) een klankkleur creeert die tussen die van de marimba en de double bass in ligt, maar dan met een veel lagere range.

Ik zal deze hybride tweekanaal SACD nog vele malen draaien en beveel deze ‘percussieve’ interpretatie van harte aan voor die muziekliefhebbers die gepassioneerd gespeelde en fraai opgenomen Latijns-Amerikaanse muziek weten te waarderen. 

Over de SACD:
Buenos Aires
Carrefour & Per Arne Glorvigen
distributie: www.northwestrecords.com

EDITORS' CHOICE