REVIEWMirage

Mirage Omnisat 6 (5.1)

Joop van Nugteren | 13 april 2003 | Mirage

(Een kort woord vooraf door de redactie: deze recensie betreft de Mirage Omnisat luidsprekers. Deze zijn door de HiFi.nl-auteurs Joop van Nugteren en Philip van Deijk besproken. Respectievelijk in een 5.1 en daarnaast een stereo opstelling. Hieronder leest u de meerkanaalsopstelling. Voor het artikel dat gaat over de opstelling in een stereo setup, klikt u op deze link.)

De Omnisat 6 met subwoofer LF150 van Mirage

Mirage Omnisat 6

Aansluitend op de recensie van mijn collega Phil van Deijk, die de Omnisat beoordeeld heeft als stereo set, wil ik mijn ervaring als home entertainment set uit een zetten. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid, dat ik de beschikking heb over een bestelauto, anders had ik de in buiten proportie grote doos waarin alles zit, niet zelf kunnen vervoeren. Tijdens het uitpakken van de set, blijkt (gelukkig) dat het merendeel verpakkingsmateriaal is, die transportschade moet voorkomen. Het uit vijf satelliet speakers en een sub bestaand geheel, zien er mooi afgewerkt uit. Een uitvoerige omschrijving over de speakerset, is te lezen in het artikel van mijn hobby deelgenoot, Phil van Deijk.

Mirage Omnisat 6De opstelling

Mijn hometheater heb ik in een ruimte geïnstalleerd, die overdag als atelier/galerie dienst doet en ‘s- avonds als home theater. Stel je daar niet al te veel van voor, het is een voormalige garage van ongeveer 3,5 meter bij 8 meter waaraan recentelijk een stukje van 3 meter is gebouwd. Ongeveer in het midden van deze ruimte hangt een vitrageachtig gordijn. Voor die vitrage laat ik ‘s-avonds een wit rolgordijn van 210 cm x 200 cm zakken (bij de Gamma 59 euro). In eerste instantie is dit rolgordijn bij wijze van proef opgehangen, omdat ik de financien ontbraken voor een origineel projectiescherm van dit formaat, dat al gauw in de richting van de 2000 euro gaat. Voor ik tot aanschaf over ga van een origineel projectiescherm, wil ik eerst nog even rond neuzen in projectieland. Voorlopig is hier (tijdelijk) mee te leven. Aan de andere zijde van de ruimte ongeveer 4 meter vanaf het doek staat een beamer opgesteld, de afstand zorgt voor een doek vullend beeld. Achter het doek staat uit het zicht een center speaker opgesteld.

De surround set, die op dit moment staat opgesteld is de Infinity Modules MCC1 (center speaker) en twee losse surround speakers de MS1). Als front speakers doen een paar gepensioneerde ATL 703S dienst, die ik mooier een voller vind klinken dan de MS1 van Infinity . Als ondersteuning voor het laag, staat een sub woofer van REL Q200 opgesteld. Deze set gaat dienen als referentie set voor de Mirage. Het plaatsen van de satelliet speakers is in het algemeen niet zo’n probleem, alleen moet er wel een kabel aangesloten worden. Dat is wel te doen, maar al snel komt het cosmetische aspect om de hoek kijken. Mirage Omnisat 6 (c) XingoBekabeling voor vijf satellieten en de sub komt op zeven snoeren, die gezien het aantal meters niet te dun moeten worden gekozen. Uiteraard om het signaalverlies tot een minimum te beperken. In mijn geval was het beste om met goten te werken, die op eenvoudige wijze langs de muur gemonteerd zijn. Daarin kunnen alle kabels worden weggewerkt. Tevens zijn de kabels beschermd tegen beschadiging. Omdat alle kabels reeds op hun plaats liggen, was het een makkie om de vijf logé speakertjes aan te sluiten.

 


EDITORS' CHOICE