REVIEW

Nickelback


Arold Roestenburg | 26 februari 2003

Live At Home –DVD

NickelbackWie kent ze inmiddels nog niet, de stoere Canadezen van Nickelback. De ballad “How You Remind Me” is uitgegroeid tot een wereldwijde hit en ook de concerten van de vier heren zijn overal snel uitverkocht. Dat de band populair is wordt ook wel bewezen door het feit dat deze DVD in Amerika reeds goud is.

Voor eenieder die geen kaartje heeft kunnen bemachtigen van een Nickelback show en voor alle fans die er maar geen genoeg van kunnen krijgen is er dan nu dus de live DVD. Een integrale versie van een concert in Canada vormt de basis van deze DVD met nog de nodige extra’s.

Eerst even over de band, Nickelback speelt ouderwetse, degelijke "stoere mannen rock". En zo staan ze ook op het podium, wijdbeens met de gitaar tussen de benen en spelen maar.  De liedjes kennen de klassieke rockopbouw met rustige momenten en harde uithalen. Er zijn meer bands in dit genre, maar Nickelback staat, door de goede livereputatie, makkelijk in het gehoor liggende melodieen en charismatische uitstraling van frontman Chad Kroeger, eenzaam aan de top.

Je hoeft van Nickelback geen politieke speeches, of verkleedpartijen te verwachten. De muziek daar draait het om. Dertien nummers onvervalste gitaarrock. Als je de muziek niet goed vindt, gaat zo’n show wel vervelen, voor de echte Nickelback liefhebber is er echter live nog genoeg te zien mede omdat de beelden erg goed gemonteerd zijn.

Afsluiter van het concert is natuurlijk “How You Remind Me” en dat is ook echt een klapper inclusief vuurwerk show en 15.000 meebrullende Canadezen.

Tijdens het bekijken van de DVD heb je ook even het idee naar de sequel van de rockfilm Spinal Tap te kijken als de zanger en bassist samen backstage rondgaan rijden op een quad om uiteindelijk met volle vaart het podium op te crossen voor een toegift. Rare jongens die Canadezen van Nickelback!

NickelbackOnder de extra’s op deze DVD is de optie om bij “How You Remind Me”  en “Too Bad” zelf regisseur te spelen, je kunt zelf kiezen uit vier cameraposities en switchen tussen deze posities. Een ander extraatje is The Making of the Video van “Too Bad” waarin naast een kijkje achter de schermen bij het maken van de video de mannen van Nickelback ook uitleggen hoe een lied bij hen tot stand komt. Als dat nog niet genoeg is staan op de DVD ook nog drie videoclips en een kijkje voor en na het optreden. De verschillende menu’s zien er erg goed uit en ook de muziek klinkt goed. Omdat de mannen van Nickelback eigenlijk liever zijn dan hun stoere imago laat doorschemeren vind je op de DVD ook informatie over een liefdadigheidsproject voor kinderen in Afrika waar Nickelback financiele steun aan verleent.

Even nog wat technische informatie, dit is een 5.1 dolby surround DVD, dus je hebt echt het idee midden in de concertarena te staan mits je de goede afspeelapparatuur hebt. Verder is de DVD ook geschikt voor breedbeeld televisie.

Al met al is deze DVD zeer de moeite waar voor iedereen die Nickelback een warm hart toedraagt en moeiteloos mee kan zingen met de nummers van deze band. Heb je echter een hekel aan deze soort muziek dan valt de DVD visueel gezien tegen en zul je er niet echt met veel plezier naar kijken en luisteren.

EDITORS' CHOICE