REVIEW

The Sweetest Thing

Garmt van der Zel | 20 februari 2003

The Sweetest ThingO.k. Neem 3 zwaar overbetaalde, maar zeer smakelijke actrices, stop ze bij elkaar in een film met een veel te groot budget, mix het met een beetje humor a la Farelly Brothers en bid op je blote knieen dat de film een succes wordt... Gelukt? Lees door...

Het verhaal van de film is niet bepaald gecompliceerd, dus een korte uitleg volstaat: Christina Walters (Cameron Diaz), Courtney Rockcliffe (Christina Applegate) en Jane Burns (Selma Blair) zijn de allerbeste vriendinnen. Als Jane in een depressie zit om een verbroken relatie, stellen Christina en Courtney voor die avond heerlijk uit te gaan om alle ellende te vergeten. Immers, het is niet verstandig op zoek te gaan naar "Mr. Right", maar eerder zo snel mogelijk een "Mr. Right Now!" aan de haak te slaan. Tijdens deze hilarische avond ontmoet Christina Peter Donahue (niet geheel onverdienstelijk gespeeld door Thomas Jane), die na een slecht begin van de kennismaking uiteindelijk toch maar Christina uitnodigt voor een feestje, dat echter door Christina niet wordt bezocht. Omgepraat door Courtney, besluiten zij en Christina als alternatieve ontmoeting op weg te gaan naar het huwelijk van de broer van Peter in Somerset. Deze "road trip" loopt echter niet compleet af zoals een ieder had gehoopt. Zou Christina haar "Mr. Right" krijgen? Is liefde echt "The Sweetest Thing"?

The Sweetest Thing

Het idee van de film is te laten zien dat ook vrouwen best wel ranzig, zo niet ranziger kunnen zijn dan mannen. En ook dat zij best initiatief kunnen nemen tot het versieren van zoveel mogelijk lekkere mannen. En weet je, ik ben niet overtuigd... Misschien was ik dat wel geweest als deze film 30 jaar geleden was uitgekomen. Mijn verdere oordeel over deze film is vrij simpel: waarschijnlijk een van de allerslechtste comedies die ik ooit heb gezien, zo niet DE allerslechtste. De film probeert wanhopig grappig te zijn, maar is dit op vrijwel geen enkel moment. Slechts een grimas die op een glimlach lijkt wordt ontloken aan mijn tronie op bepaalde (schaarse) momenten. Er wordt ook schaamteloos gejat van films van the Farelly Brothers en dan vooral van "There`s Something About Mary" (die mij overigens wel tot tranen toe heeft weten te vermaken). Maar ook films als Road Trip en American Pie komen in mijn gedachten op als vergelijkingsmateriaal. Het spel van zowel Selma Blair, Christina Applegate als Cameron Diaz is slecht getimed en rommelig. Van de drie is Blair wellicht nog wel het meest overtuigend, gevolgd door Applegate en dan Diaz, die haar comedy-kunsten toch echt beter heeft vertoond in o.a. Charlie`s Angels en There`s Something About Mary. Een video-montage waarin Cameron Diaz en Christina Applegate popsterren nadoen en het liedje over "de penis" in een Chinees restaurant zijn op een tandje na tenenkrommend. Alleen de eerste afleveringen van "Idols" waren erger denk ik. Ook positieve klanken? Nou, alledrie de dames zien er zeer patent uit en er zijn genoeg momenten om puberend mannelijk Nederland aan de buis te doen kluisteren. Roger Kumble, de regisseur, heeft overigens een andere film gemaakt die zeer zeker de moeite waard is: "Cruel Intentions" (ook van Columbia). Mijn advies is echter om het vervolg op deze film (hoe kan het ook anders: "Cruel Intentions 2") links te laten liggen.

The Sweetest ThingDe film is Nederlands ondertiteld (kiesbaar) en beeld- en geluidskwaliteit van de film zijn zoals bij eigenlijk vrijwel elke andere Columbia release gewoon heel goed. De soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (Engels en Frans), maar van echte discrete surround-effecten is geen sprake en ook LFE is er amper (normaal bij een film in het comedy-genre), hoewel bij de scenes in een nachtclub de sub even meedoet. Het beeld is van prima kwaliteit, met weinig tot geen edge enhancement en redelijke scherpte (Columbia releases zijn op een mooie manier wat soft). Kleurverzadiging is niet zo diep als het zou kunnen zijn (ik vind dat een beetje horen bij een fleurige comedy zoals deze), maar dat kan natuurlijk liggen aan het oorspronkelijke negatief. Zwartdetail is ook prima. Absoluut geen klachten dus over beeld en geluid!

The Sweetest ThingEn dan de extra`s: er is een commentaar van de regisseur en cast (die ik helaas niet heb beluisterd, omdat dit gepaard zou gaan met het nogmaals kijken van de film), trailers van "The Sweetest Thing", "Charlie`s Angels", "Mr. Deeds", "Enough", "Panic Room" en "My Best Friends Wedding" en 2 mini-docu`s, genaamd: "A Day in the Life of Nancy M. Pimental" en "Politically Erect" (respectievelijk een cult-filmpje over de schrijfster van het script en haar "vrienden" en een "making of" met korte interviews met cast en crew) die echt de moeite waard zijn: immers, beide "featurettes" zijn absoluut grappiger dan de film!

Gegevens over de DVD
The Sweetest Thing (2002)
Regisseur: Roger Kumble
Acteurs: o.a. Cameron Diaz, Christina Applegate en Selma Blair
Genre: comedy
Uitgever: Columbia TriStar Home Entertainment
Beelformaat: 16:9 anamorphic, aspect ratio 1.85:1
Geluid: Dolby 5.1 Engels/Frans
Ondertiteling: Nederlands/Engels/Frans/Arabisch/Hindu
Regio: 2


EDITORS' CHOICE