REVIEW

Bully

Jan Luijsterburg | 19 januari 2003

Bully

Bully van Larry Clark is de verfilming van het boek ‘Bully: A True Story of High School Revenge’ van Jim Schutze. Clark schoot zijn film precies op dezelfde locaties in Florida waar het gruwelijke verhaal zich afspeelde in 1993.

Bobby en Martin zijn hun hele leven al onafscheidelijk. De intelligente en meer ‘upper-class’ Bobby is daarbij duidelijk de ‘bully’: te pas en te onpas vernedert en slaat hij zijn vriend, liefst in het bijzijn van anderen. Ze ontmoeten twee meisjes, Ali en Lisa, en er ontstaat een clubje waarmee ze rondhangen. Joint in de hand, LSD in het dashboardkastje van de auto. Beide meisjes worden verkracht door Bobby.

Bobbies vader vindt Martin maar een slechte invloed hebben op zijn zoon, en heeft geen enkel oog voor diens eigenaardigheden. Martin’s vriendin Lisa zegt het het eerst hardop, maar geleidelijk wordt het vanzelfsprekend in het groepje jongeren: Bobby moet dood. Daar ze hun eigen capaciteiten als moordenaar niet al te hoog inschatten wordt een ‘hit-man’ ingeschakeld, die ze komt helpen. Maar
dan valt het nog niet mee. Voorbereiding en uitvoering worden bijzonder omslachtig en onhandig aangepakt. Dan is het voor iedereen de vraag wie de moord nu op het geweten heeft. Daar weet de ‘law’ wel weg mee, zo blijkt in de aftiteling waarin de straffen opgesomd worden.

Bully

BullyDat Bully een ontluisterend portret is van losgeslagen, ontsporende jongeren in Amerika zal niemand die het eerdere werk van Larry Clark kent verbazen. Hij werd bekend als fotograaf met fotoboeken met mooie tienerlijven die verveeld zoeken naar kicks als drugs en seks. Kinderen van de gegoede burgerij, die in hun nihilisme zeer te denken geven over de toekomst van het grote Amerika. Zijn filmdebuut ‘Kids’ portretteerde een groep lijmsnuivende skaters in Manhattan, en was een groot succes. Mede ook dank zijn de soundtrack van Folk Implosion. Opvolger Another Day in Paradise deed het in de Nederlandse bioscopen veel minder, en Bully werd al helemaal niet meer uitgebracht. Benieuwd wat men met de opvolger Ken Park gaat doen. Gelukkig maakt de dvd van Bully deze indrukwekkende film alsnog zichtbaar. Ook hier een opvallende soundtrack, vol agressieve rapmuziek en een schitterende
begeleiding bij de moordscène door Thurston Moore van Sonic Youth.

Clark heeft het niet gemakkelijk in de pers. Seks, drugs, geweld, en dan niet gebracht als entertainment maar confronterend realistisch, zijn dingen die men tegenwoordig liever niet ziet. Zijn obsessie voor ontsporende tieners wordt steevast in een ranzig kader gebracht, een gesublimeerde pedofilie suggererend. Daarmee wordt over het hoofd gezien dat juist die obsessie de drijfveer is voor de confronterende spiegel die hij de hedendaagse samenleving voorhoudt met zijn films. Men heeft de mond vol over het keiharde geweld en het expliciete naakt in zijn werk, maar als je vergelijkt met neemweg ons Turks Fruit of Spetters van Verhoeven, dan blijkt de wereld er toch een stuk preutser dan wel meer hypocriet op geworden de laatste decennia. Opvallende rol in Clark’s films is die van de ouders. Die hebben werkelijk geen idee van hetgeen hun kinderen bezighoudt. Meestal zijn ze puur met hun eigen leventje bezig – het interesseert ze eigenlijk niet. In die zin is Clark ergens wel degelijk een moralist.

Bully

Over de DVD
Beeldformaat: 16:9 (anamorphic widescreen) – extra’s (interviews en behind the scenes) 4:3
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 113 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Dutch FilmWorks
Regie: Larry Clark
Productie: Lions Gate Films
Acteurs: Brad Renfo, Bijou Phillips, Leo Fitzpatrick, Nick Stahl e.a.


EDITORS' CHOICE