REVIEW

Magellan

Dr. Longbeard & Marja | 05 januari 2003

Hundred Year Flood

Wanneer zullen we nu eens iets leren van de geschiedenis? Waarschijnlijk niet in onze tijd. Want als dat wel het geval was dan is de aankomende volgende zinloze oorlog slechts een slecht idee. Dan zouden ook meer mensen en met name een bepaalde president eens naar de teksten die Trent Gardner heeft geschreven voor zijn concept album ‘Hundred Year Flood’ hebben geluisterd.

MahlerIn een stijl die sterk, heel sterk terugvalt naar de succesjaren van Dream Theater, Yes en andere symfonische rockbands vertellen Trent Gardner, zang, keyboards en trombone, broer Wayne Gardner gitaren en bas en Joe Franco op drums en percussie met hulp van Ian Anderson en Tony Levin over hoe het is om een broer te verliezen in een oorlog. In dit geval de Vietnam oorlog in mei 1966. Ook al is Trent pas heel jong, de gebeurtenis heeft een grote invloed op zijn leven.

De stukken op de CD hebben allemaal betrekking op de periode die de meeste Amerikanen het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. De afgang en de duizenden nutteloze doden die de strijd heeft gekost drukken zwaar op de Amerikaanse moraal. Daarom alleen al is het toe te juichen dat deze plaat is uitgebracht. 

Het 35 minuten durende openingnummer luistert als een rock opera. Het stuk is in 13 hoofdstukken opgedeeld en met de teksten bij de hand wordt je deel van het familie verdriet van de Gardners. Ook blijkt dat de aanleiding om het stuk te schrijven het overlijden van vader Gardner is. In de beste traditie van een ronkende B3, pijporgel klanken en een beat die hier en daar dramatisch er net ‘achter’ zit, zuigt het nummer de luisteraar mee in ‘The Great Goodnight’.

Het tweede stuk van de CD is instrumentaal en biedt een podium voor de fluit van Ian Anderson. Na het rock geweld van het eerste nummer volgt een bijna serene sfeer. Het heet ‘Family Jewels’ en na het fluit-intro volgen toch weer donkere wolken van diverse lagen orgel en synthesizer. De CD sluit af met ‘Brother’s Keeper’ dat een aanklacht tegen de huidige onverschilligheid. Yougoslavie, Macedonie, Africa en de bedelaar op de hoek van de straat. We moeten niet cynisch afwachten, maar handelen.

Magellan verpakt in stevige synfonische rock een boodschap die gehoord mag worden. De opname is ondanks de vele dubs helder en krachtig met voldoende dynamiek. Een aanrader voor iedereen die van het steviger werk houdt.

Over de CD
Magna Carta – Roadrunner RR 8449-2


EDITORS' CHOICE