REVIEW

Swiebertje

Dr. Longbeard & Marja | 15 november 2002

Puur jeugdsentiment 

Nostalgie en herinnering aan jeugdjaren viert op het moment hoogtij. Ja Zuster Nee Zuster, verfilmingen van Annie M.G. Schmidt verhalen als Abeltje en Minoes en nu dus Swiebertje op DVD.

Frisgewassen, met natte haartjes voor de buis of samen met vriendjes bij de buren als je zelf geen tv had. Zo is een hele generatie opgegroeid met de serie Swiebertje die vanaf 1955 eerst maandelijks en later wekelijks werd uitgezonden.

De verhalen en personages vormden de vaste basis van de serie. Het verhaal was vol hilarische toestanden maar natuurlijk kwam alles altijd weer op z’n pootjes terecht. Hoofdrollen waren er voor Joop Doderer als de zwerver Swiebertje die regelmatig in moeilijkheden kwam door z’n eigenzinnige optreden en manier van problemen oplossen hetgeen hem niet tot de favoriet van Bromsnor de veldwachter maakte (Lou Geels). De boel werd vaak weer gesust worden door Saartje de huishoudster (Riek Schagen) met behulp van de Burgemeester. Swiebertjes grote vriend Malle Pietje deed in 1968 zijn intrede en samen dronken ze heel wat “kopjens koffie”. Swiebertje eindigde in 1975 toen “Swieb” naar Canada vertrok. Met z’n kromme benen weglopend op de landweg is er nooit meer iets van hem vernomen.

Toch bleef Swiebertje razend populair, zelfs bij de nieuwe generatie zoals bleek toen de NCRV een aantal afleveringen herhaalde. Daarnaast blijkt de populariteit ook uit de vele websites.
 
De afleveringen op DVD geven natuurlijk een bepaald tijdsbeeld weer, het verhaal en de taal zijn keurig en daardoor geschikt voor alle leeftijden en de beeldkwaliteit is goed. Wat het geluid betreft zit er hier en daar een zeer storende ‘rumble’ in. Het is aan te raden bij het afspelen van de DVD’s de subwoofer uit te schakelen. Het blijft leuk Swieb terug te zien maar deze uitgave kent toch een aantal gemiste kansen. Bijvoorbeeld de keuze van afleveringen. De afleveringen die zijn gekozen stammen  uit de periode ‘73/’75. Waarom deze keuze en niet een meer chronologische opbouw van afleveringen zodat er ook de kans is de eerste zwart/wit afleveringen te aanschouwen?

SwiebertjeDaarnaast zou er via deze DVD’s een mooie kans geweest zijn middels de extra features veel meer achtergrond informatie te geven. Nu bevatten de extra features stilstaande scriptfragmenten en productie aantekeningen, een stadsplattegrong en biografieen. Waarom geen informatie over de “eerste echte” burgemeester Rien van Nunen (o.a. Stiefbeen en Zoon).
De burgemeester in deze afleveringen, Bert Dijkstra, was na Rien van Nunen een van de opvolgers. Denk ook aan namen als Guus Hermes en Jan Blaaser.

Ondanks deze gemiste kansen blijft het leuk weer afleveringen te zien en voel je je weer “frisgewassen en een jaartje of zes zeven oud”.

Over de DVD

Swiebertje deel I
Afleveringen: Goed dat er nog kaboutertjes bestaan en Swiebertje laat zich niet kisten
Swiebertje deel II
Afleveringen: Een veelbewogen regendag en Saar, daar ga je. 

2 dvd’s (2 x 95 min.) uit een serie van 5 uitgegeven door de NCRV op Bridge Pictures
Beeldformaat 4:3 / Dolby Digital 2.0


EDITORS' CHOICE