REVIEWFocal

JM Lab Cobalt 816 S


Jan de Jeu | 16 augustus 2002 | Focal

JM Lab Cobalt 816 Signature 2“La vérité toute nue”

Ik heb even getwijfeld of ik de uitspraak “de naakte waarheid” wel als ondertitel bij deze recensie moest vermelden. Tenslotte zijn er dan altijd wel enkele lezers die vervolgens eerst het hele artikel gaan scannen op die uitspraak zonder dat zij kennis hebben genomen van het tussenliggende verhaal dat stap voor stap opbouwt naar een conclusie. Dat ik die conclusie desalniettemin toch hierboven vermeld heb komt voort uit de overweging dat ik niet de illusie heb die ongeduldige geesten tegen te kunnen houden. Voor de resterende lezers, en naar ik hoop is dat de overgrote meerderheid, begin ik mijn verhaal gewoon daar waar het hoort; bij de aanzet.

Gedurende de Muzikaal Arsenaal show, welke op 5,6 en 7 april 2002 in Het Arsenaal te Schiedam gehouden werd, had ik ze al eens in het voorbijgaan gezien; luidsprekers uit de Cobalt lijn van JM Lab. Ze fungeerden daar als frontspeakers in een Home Cinema opstelling en, met het geluid van de mij wat beter bekende Electra 926 in het achterhoofd, maakten ze me nieuwsgierig naar hun prestaties binnen een stereo toepassing. Met medewerking van Leo Heijmans - die de levering in Pays Bas, ons lage landje aan de zee, voor zijn rekening neemt - werd mij enkele maanden later een set aangereikt en kon het steeds terugkerende ritueel van uitpakken, plaatsen, aansluiten, beluisteren, beschrijven, afkoppelen en inpakken weer een aanvang nemen. Hoewel ik meer een Italie liefhebber ben dan een francofiel heb ik deze keer, om in de stemming te komen en te blijven, afgezien van foccaccio, mozzarella, mascapone en chianti en in plaats daarvan het luisteren vergezeld doen gaan van bisquottes met o.a. St. Albray, Port Salut en Rocquefort, het geheel besproeid met een Haut Médoc; mis en bouteille au chateau. La vie en rose. Uiteraard pas nadat het kritisch luistergedeelte van iedere sessie achter de rug was. Ja, het leven is hard voor een recensent van hifi.nl.  

JM Lab Cobalt 816 Signature 2Focal-JM Lab; Le grand spectacle du son

Focal-JM Lab (Jacques Mahul Laboratories) is in 1980 opgericht door, goed geraden, Jacques Mahul in Saint Etienne, Frankrijk. Op dat moment bestond het bedrijf uit twee medewerkers waarvan hij er één was. In 2001 had het bedrijf 217 medewerkers en was het de belangrijkste Franse luidspreker en luidsprekerunits fabrikant. Van de totale productie gaat 53 % naar de exportmarkt. Focal maakt luidsprekerunits en car hifi terwijl JM Lab zich richt op de Hifi en Home cinema luidspreker markt. In tegenstelling tot de meeste luidspreker fabrikanten, die hun units van andere firma’s betrekken, ontwerpt en bouwt JM Lab zijn eigen units dus zelf. Op dat gebied heeft JM Lab meerdere noviteiten geïntroduceerd. Een aantal daarvan worden ook toegepast in de hier geteste Cobalt 816 Signature. De meest geavanceerde luidspreker van JM Lab is de in 1995 geïntroduceerde Grande Utopia met een gewicht van 186 kilo en een hoogte van 175 cm. Daarvan afgeleid is de Utopia serie waarvan het grootste model, de Utopia, in 1997 het licht zag en de kleinste luidspreker, de Micro Utopia, in het verleden door René van Es voor hifi.nl getest is. Een stapje lager dan de Utopia lijn bevinden zich de Electra weergevers, gevolgd door de Cobalt serie, de Chorus luidsprekers, de op Home Cinema afgestemde Sib speakers en Sub subwoofer en tot slot de voor inbouw bestemde Caché 400 series.

MERK

EDITORS' CHOICE