Van Medevoort MA 340 en PA 230

René van Es | 23 april 2002 | Van Medevoort

Ooit gehoord? Van Medevoort!

In januari 2002 ben ik zoals u hebt kunnen lezen op bezoek geweest bij Audioart, de makers van de Van Medevoort luidsprekers en elektronica. Een aangename kennismaking met een door audio gepokt en gemazelde firma die al jarenlang de schappen van de detailhandel vult. Het kan haast niet uitblijven dat een dergelijke kennismaking gaat leiden tot het bespreken van apparaten als je die ter beschikking kunt krijgen. En tot het afdalen tot op printplaat niveau om het thuis nog eens op je in te laten werken. Ad van Medevoort leverde op mijn verzoek een geïntegreerde versterker af en een losse eindversterker. Zo kon ik meerdere vliegen in één klap slaan en wordt dit een recensie van verschillende combinaties.

De MA 340 en de PA 230

Hoe je het ook wendt of keert, het uiterlijk valt op. Alle huidige vM’s zijn gebouwd in stalen behuizingen. De kasten altijd zwart, het front leverbaar in matzilver met zwarte knoppen of het zeer gedistingeerde uiterlijk een zwart front met mat zilveren toetsen. Als één van de weinige fabrikanten zorgt Audioart ervoor dat van elk apparaat de knoppen op dezelfde plaats zitten, het logo gelijk is, de lettertypes gelijk zijn etc. Zelfs de displays zien er hetzelfde uit en zijn te vinden op gelijke locatie op het front. Zet een toren vM neer en verbaas je over de eenheid die je tegemoet straalt. De afmetingen van de twee kasten zijn met elk 434 x 102 x 390 mm exact gelijk (ook het gewicht scheelt nauwelijks, 11 kg tegen 11,5 kg). Niet zo heel belangrijk, maar het oog voor detail doet meer inventiviteit vermoeden. De MA 340 is een geïntegreerde versterker die voor 90% gelijk is aan de beschikbare voorversterker de CA 230 in combinatie met de PA 230 eindversterker. De bedieningsorganen zijn sober. Druktoetsen voor de bronkeuze, aan/uit en volume. De gekozen bron wordt aangeduid met rode led’s. Op de achterzijde een ruime keuze aan ingangen. Een enkele XLR voor b.v. een cd speler of d/a converter, vijf ingangen met cinch stekers. Een tape out en opvallend een pre-out en main-in cinch set. Het is mogelijk om de versterker als voorversterker te gebruiken of als eindversterker. In de versterker zijn de voor- en eindtrap via een schakelaar te scheiden. Op de pre-out is uiteraard een tweede eindversterker aan te sluiten, een actieve subwoofer, een externe processor, equalizer o.i.d. Een enkele set luidsprekeraansluitingen is beschikbaar die banaan stekers, spades of blank draad accepteren. Tenslotte een tweetal cinch bussen voor het doorkoppelen van de signalen van een afstandsbediening. De eindversterker PA 230 is nog simpeler, aan/uit schakelaar op de voorkant. Achterop XLR en cinch ingangen en de remote bussen. De omschakeling XLR/cinch vindt plaats met een schakelaar op de printplaat en is evenmin van buitenaf bereikbaar. Luidspreker aansluitingen zijn gelijk aan de MA 340. Met de bekende euro steker is er variatie mogelijk met netsnoeren.

Aan de binnenkant zijn de overeenkomsten tussen de MA 340 en de PA 230 groot. De printen voor de eindversterkers zijn exact gelijk. Elk kanaal heeft zijn eigen print. In de MA 340 delen twee printen een koelplaat, in de PA 230 is er voor elke print een eigen koeling voorzien. De voeding bestaat voor beide uit een 300 VA ringkerntrafo. De voedingen zijn afgevlakt met in totaal 4 x 4700 uF aan capaciteit. Een derde printplaat aan de zijkant van de beide apparaten bevat de stuurelektronica, de beveiligingen tegen onder andere kortsluiten en DC en voorziet in de stand-by spanning. In de MA 340 is uiteraard de print voor de voorversterker aanwezig en neemt daar een prominente plaats in. Een ALPS Blue regelt het volume. Elke versterker is handgebouwd en bevat uitsluitend discrete componenten. Geen ic’s aan de ingang, geen goedkope opamp’s in de signaalweg. Handgebouwd wil bij vM in tegenstelling tot de Engelse cottage industrie niet zeggen slordig, maar juist met veel liefde en zorg. De afwerking straalt je tegemoet. Vanuit de voeding en via de voorversterker worden bi-polaire eindtransistoren aan het werk gezet om aan uw speakers vermogen te leveren. Beide apparaten leveren continue meer dan 2 x 110 watt aan 8 Ohm. Als echte stroomleveranciers zijn lage of moeilijke belastingen (electrostaat) geen probleem. Enkele andere specificaties, ingangs impedantie lekker hoog met 50k. Dempingfactoren tussen de 1200 en 1500. Signaal/ruis verhouding >100 dB. Alle ingangen en uitgangen zijn relais geschakeld (Omron) en bedienbaar vanaf de afstandsbediening. Door de DC bus te koppelen zijn alle vM apparaten in één keer aan en uit te zetten. Via de RC bus zijn signalen door te geven naar de tuner en de cd speler. Met één afstandsbediening regelt u een complete audioset naar wens.

MERK

EDITORS' CHOICE