REVIEW

Laurie Anderson


Dr. Longbeard & Marja | 18 oktober 2001

String of Life

Zo mooi, Zo mooi

Waar luister je naar in tijden van letterlijke rampspoed? Naar iets waarmee je kan relateren. De ramp vindt onder meer plaats in New York en daar is ondergetekende terwijl de nasleep van de aanslag op het WTC zich voltrekt.

Marshall McLuhan is beroemd geworden met de uitspraak “ The medium is the message”. Helaas hebben de aanvallen op de VS zowel zijn gelijk als zijn ongelijk aangetoond. De TV beelden en de foto´s in de kranten kunnen de werkelijkheid niet weergeven. De ‘message’ van destructie en ellende is vele malen groter en heeft meer dimensies dan beelden en woorden aankunnen. Toch moet je ook denken aan William Burroughs visie op woorden en meer precies ‘Language is a Virus’. Denk hierbij eens aan de uitspraken van de president van de VS.

Hoe dan ook, de volgende associatie is Laurie Anderson. De multimedia artieste schreef onder meer het gelijknamige en intrigerende nummer op basis van Burrough’s uitspraak.

Anderson heeft nu een nieuwe CD uitgebracht die heel toepasselijk is en heel erg slaat op de situatie in en rond New York. De stem van Laurie Anderson is er een die je hart verwarmt of ze nu zingt, zing-zegt of praat. Op Life on a String – hoe toepasselijk is de titel – gebruikt Laurie gedeeltelijk teksten uit haar meest recente theaterproductie Song and Stories of Moby Dick. Bijgestaan door een keur van vooral New Yorkse muzikanten zet Anderson een album neer van ongekende schoonheid.

Op de 12 stukken tellende CD wordt Anderson muzikaal ondersteund door onder meer Joey Baron op percussie, Bill Frisell en Lou Reed op gitaar terwijl Van Dyke Parks diverse arrangementen voor middelgroot orkest arrangeert. Van het eerste nummer One White Whale met een bijzondere zangpartij via My Compensation waar elektronica de dienst uitmaakt, het hoogtepunt in One Beautiful Evening naar het laatste titelnummer: een ontroerende en tot nadenjen stemmende productie.

Voor basliefhebbers een waarschuwing, zet de bas een tikje terug want wat kan Skilu Sverrisson een enorm laag teweeg brengen. Voor iedereen een aanrader in deze bewogen tijden.

EDITORS' CHOICE