REVIEWNAD

NAD T550


Rene Smit | 23 mei 2001 | NAD
Gezien het feit dat home cinema een steeds grotere plaats in gaat nemen (inneemt) in de Nederlandse huiskamers hebben we de importeur van NAD, AND Benelux bv in Tilburg, voorheen bekend als NAD Benelux, gevraagd ons een T550 dvd-speler ter beschikking te stellen voor een recensie. Volgens velen één van de weinige dvd-spelers die ook normale cd`s op een voor audiofielen acceptabele manier kan weergeven.

NAD Electronics is een inmiddels Deens/Canadese firma die de apparatuur in eigen beheer ontwerpt en vervolgens in het verre oosten laat produceren. Deze werkwijze zorgt ervoor dat NAD producten over het algemeen een uitstekende prijs/kwaliteits verhouding hebben. Uiterlijk vertoon en onnodige gimmicks zul je op NAD producten niet aantreffen. Geluidskwaliteit, en in dit geval ook beeld, is waar het allemaal om draait bij NAD.

De T550 DVD/CD speler

De T550 dvd/cd speler is NAD`s eerste stap naar home cinema toepassingen en het was ze er alles aan gelegen dit goed te doen zeker omdat de eerste NAD dvd-speler is. Uitgevoerd in het bekende NAD grijs en met een minimaal aantal knoppen, 7 stuks om precies te zijn, en een vrij kleine rustige display in het midden recht boven de dvd/cd lade ziet de T550 er strak en gebruiksvriendelijk uit. Kijken we naar de achterzijde van de T550 dan zie je dat ondanks de "kale" voorzijde alle benodigde aansluitingen beschikbaar zijn. De T550 beschikt over AV/RGB-out, (scart), S-video-out, composite video out, coaxiale en optische digitale uitgang en niet te vergeten stereo en 5.1 kanaals audiouitgangen. De 5.1 audiouitgang houdt automatisch in dat er een Dolby Digital decoder aan boord is zodat de T550 ook gebruikt kan worden met bijvoorbeeld de NAD T750 receiver of een ander merk receiver of processor die dit signaal kan verwerken.

Testopstelling(gen)

In het geval van de T550 heb ik gebruik gemaakt van 2 opstellingen, de ene opstelling uitsluitend om het audio gedeelte van de T550 te beoordelen, de andere om de home cinema kwaliteiten te bekijken en beluisteren.
Om de geluidskwaliteit van de T550 te beoordelen werd mijn eigen Tjoeb SQ cd-speler tijdelijk aan de kant gezet om plaats te maken voor de T550 en in een later stadium werd de T550 in mijn bescheiden home cinema set opgenomen naast mijn Sony S335 dvd-speler. Voor de exacte opgave van de in beiden sets gebruikte apparatuur verwijs ik graag naar het kopje "gebruikte apparatuur", zoals beschreven onderaan deze test.

Muziek/films

Zoals ik reeds eerder schreef in mijn test van de Heco Argon30 (LINK NAAR DIT ARTIKEL)speakers maak ik bij het beoordelen van apparatuur gebruik van een aantal voor mij zeer bekende cd`s, dit zijn over het algemeen "normale" muziek cd`s en zeker geen speciale audiofiele opnamen. In het geval van de T550 kwamen daar ook een aantal muziek en film dvd`s bij.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »