REVIEW

Meet the parents

Dr. Longbeard & Marja | 26 april 2001

Must see???

Meet the Parents begint met romantiek; Greg Focker (Ben Stiller) wil zijn vriendin Pam Byrnes ten huwelijk vragen. Hij ziet daarom een verblijf bij haar ouders op Long Island als de perfekte gelegenheid. Iedereen moet in een goede bui zijn want het huwelijk van Pam’s zusje zal er plaatsvinden. De voorbereidingen zijn getroffen, de ring zit in de koffer dus wat kan er misgaan??

De ellende begint al op het vliegveld als de koffers van Greg veel te groot zijn en moeten worden ingecheckt, maar ach vooruit dan maar! Natuurlijk blijken juist zijn koffers zoek te zijn geraakt, een voorbode misschien?
De kennismaking met de ouders en met name zijn aanstaande schoonvader die hij om zijn dochters hand moet gaan vragen valt echter vies tegen. Pam’s vader, een ex CIA agent heeft op het eerste gezicht een hekel aan hem, meer nog dan aan alle eerder door hem afgekeurde vriendjes van zijn dochter.

Daarna gaat alles mis wat mis kan gaan, waardevolle dingen die breken, verkeerde opmerkingen, leugen detectortests, een opdringerige en door pa goedgekeurde ex-vriend van Pam, de bruiloft van de zus die in de soep loopt, kortom een en al rampspoed en ellende!

Voor diegenen die flink genoeg denken te zijn en vooral zoals overal aangekondigd veel willen lachen is er eigenlijk maar een advies; “zoek een leuke Laurel en Hardy film”. Het is ontzettend jammer dat een gerenommeerde acteur zoals Robert de Niro, die schitterde in Taxi Driver, the Godfather en Jacky Brown om maar een heel klein stukje van zijn oevre te noemen, in deze door hem mede geproduceerde comedy volkomen de plank misslaat als komische acteur.

Ook Ben Stiller als de sullige, het ongeluk aantrekkende, Greg Focker is niet leuk terwijl hij toch een goede leerschool moet hebben gehad bij Saturday Night Live tv show. Misschien is de amerikaanse humor toch niet helemaal begrijpelijk voor ons want deze film was een kaskraker en ontlokte kreten als “plain fun”. Dat was het voor ondergetekende echter absoluut niet en het is verwonderlijk dat de DVD zijn 1 uur en 48 minuten heeft volgemaakt want de enige glimlach die de film kon ontlokken was voor de rol van de geliefde kat van de aanstaande schoonvader, maar het leek wel of ook deze zelfs maar niet in zijn rol kwam.

Ach, het kan gebeuren maar een troost is er voor de verloren tijd, deze worden goedgemaakt door het NIET hoeven kijken naar de andere films van regisseur Jay Roach; the Austin Powers films die meer dan waarschijnlijk zeker nog oubolliger zijn.

Als special features zijn nog een aantal deleted scenes toegevoegd, interviews op locatie en opmerkingen van de makers.

2001 Dreamworks Pictures – 1 uur 48 minuten
Producers : Robert de Niro, Jane Rosenthal, Nancy Tenenbaum
Regie + producer: Jay Roach
Cast o.a.: Robert de Niro, Ben Stiller, Terri Polo, Blythe Danner
Formaat: 1.85:1 widescreen
Color type deluxe, Dolby digital/SDDS/DTS


EDITORS' CHOICE