REVIEW

Doelen CD Volume 1

Dr. Longbeard & Marja | 08 april 2001
First Moves

Referentie!

Als CD veelvraten hebben we een tijdje terug tegen elkaar gezegd dat er niet meer zo vaak “iets echt bijzonders” wordt uitgebracht de laatste tijd. FOUT!!!!!
We hebben de Doelen CD gepoogd in een avond grijs te draaien en dat zegt wel iets. Gelukkig heeft de CD het overleefd en van de buren hebben we geen klachten gehoord ondanks de forse uitsturing.

Deze CD, die speciaal is uitgebracht tgv de Lente HIFI show, is geproduceerd door Baileo Music Productions BV in Amsterdam, de maatschappij van Jeroen de Rijk en Frits Landsbergen. De opnamen in Studio Willibrord in Veenendaal vonden plaats op 14 september en 6 november 2000.

Voor ons waren sommige van de muzikanten bekend, andere wat minder maar dat ze samen zulke lekkere muziek was nieuw voor ons.

De bezetting is als volgt:
Jimmy Haslip - bas
Frits Landesbergen -vibrafoon en midi synthesiser
Jeroen de Rijk – percussie
Leonardo Amuedo – gitaar
Hans Eijkenaar –drums
Rob van Kreeveld – piano en keyboard
Tom Beek – Sax
Izaline Calister – zang
Dus geen kleine jongens bij elkaar. Allemaal spelen ze bij of met de allergrootste namen in diverse muziekstijlen die Jazz als grootste gemene deler hebben.

De CD is perfekt opgenomen door Paul Pouwer, opnametechnicus, die heeft gezorgd voor een schitterende klankbalans met een diep vergaand laag en een flinke dynamiek. Door de grote dynamiek is de opname zelf vrij zacht. De krachtige klappen van drumers-drummer Hans Eijkenaar zijn een feest voor je subwoofers.

Wat betreft de bezetting is alleen maar op te merken dat ze stuk voor stuk rasmuzikanten zijn en het voor elkaar hebben gekregen zelfs via de CD te laten horen dat ze er vreselijk veel plezier in hebben. Dat bleek eens te meer tijdens de Lente HIFI show zelf, toen we hen aan het werk hebben gezien. Zie voor een verslag van de live optredens de speciale pagina’s op HiFi.nl.

Erg mooi zijn de nummers Africa, Fallen en Bin Bek waarop Izaline Calister zingt. Izaline o.a. bekend van het, ons inziens zeer ondergewaarde, Pili Pili project van Jasper van ‘t Hof. Ze weet het nummer Fallen nog mooier te maken dan het origineel van Lauren Wood, terwijl je er zelfs niet de beelden van Julia Roberts als ‘Pretty Woman’ op weg naar de opera bij ziet.

Verder stevige nummers van Frits Landesbergen en Jeroen de Rijk zoals ‘Tomusic.nl’ (en ja deze site bestaat echt, surf er maar heen). Natuurlijk kan ook de versie van So What - inclusief een valse start - van Miles Davis niet kapot en past wonderwel na het Kreeveld nummer ‘Meisjes van dertien’.

Als je een stijl aan de CD moet koppelen dan komen namen op als Yellowjackets (niet zo gek misschien), Step Ahead en Weather Report ‘vaag’ in de buurt. We kunnen eigenlijk alleen maar zeggen dat je deze CD MOET hebben, anders mis je iets heel bijzonders. In ieder geval is Baileo Productions een label om in de gaten te houden want eventuele nieuwe producties kunnen zeker het beluisteren meer dan waard zijn.


EDITORS' CHOICE